Μετά τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς και με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν ότι στις 11 το πρωί της Τετάρτης θα γίνει η εκκένωση από τη Μαριούπολη.

Η πρωτοβουλία αυτή αφορά την προσπάθεια να απομακρυνθούν Έλληνες πολίτες και δημοσιογράφοι από τη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία, με κατεύθυνση προς τη Ζαπορίζια.

Ως επικεφαλής της επιχείρησης ορίστηκε ο πρέσβης που έχει στείλει ο Νίκος Δένδιας, Φραγκίσκος Κωστελένος, ο οποίος επικουρεί τον Γενικό Πρόξενο Μαριούπολης, Μ. Ανδρουλάκη. Οι Έλληνες πολίτες θα φύγουν πιθανόν με κομβόι, μέσω αυτοκινητροδρόμου.

Ο κατάλογος των νεκρών ομογενών από τους βομβαρδισμούς στην περιοχή, φτάνει πλέον τους 10 και δημιούργησε θλίψη σε όλο τον ελληνισμό, ενώ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού, που με ασυνήθιστα αυστηρό ύφος, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών.

Εν τω μεταξύ, νέα ανάρτηση στα social media έκανε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.
Σε αυτήν, αναφέρεται σε «ναζιστικό τάγμα το οποίο χρησιμοποιεί ως ασπίδα αμάχους στη Μαριούπολη της Ουκρανίας και εξαπολύει επίθεση εναντίον Ελλήνων ομογενών». Μάλιστα καταδεικνύει τους νεκρούς στο χωριό Σαρτανά ως παράδειγμα αυτών των επιθέσεων με πυραύλους Grad.

Η ρωσική πρεσβεία επικαλείται επίσης τα όσα αναφέρει Έλληνας ομογενής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, και προσθέτει ότι η Δύση εκπαιδεύει ναζιστές στην περιοχή, ενώ υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα βάλει τέλος σε αυτό.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αναφέρει ότι οι θάνατοι των Ελλήνων στη Μαριούπολη οφείλονται σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Δεδομένου ότι στην περιοχή πετούν μόνο ρωσικά μαχητικά, τότε οι Έλληνες έχουν σκοτωθεί αποκλειστικά από ρωσικές δυνάμεις.