Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από το χαος που επικρατεί στους σταθμούς

Εκατοντάδες πολίτες φοβούμενοι πλέον για τη ζωή τους δίνουν μάχη για μια θέση στα τελευταία τρένα που αναχωρούν από τις ουκρανικές πόλεις.

Με λίγα απο τα υπάρχοντας τους στα χέρια προσπαθούν να στριμωχτούν στα τρένα που αναχωρούν από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν και να σφυροκοπούν την πρωτεύουσα.

Χιλιάδες Ουκρανοί και αλλοδαποί  προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από το Κίεβο χθες, μένοντας εγκλωβισμένοι στο παγωμένο κρύο, σε μεγάλο βαθμό χωρίς φαγητό και νερό διερωτώμενοι εάν θα είχαν την τύχη να εξασφαλίσουν μερικά τετραγωνικά χιλιοστά σε μερικά από τα τελευταία τρένα που αναχωρούν από την ουκρανική πρωτεύουσα προτού οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώσουν και καταλάβουν την πόλη.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι περισσότεροι από 600.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας πριν από 6 ημέρες. Μάλιστα, το διεθνές πρακτορείο προειδοποίησε πως ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα θα μπορούσε να γίνει «η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της Ευρώπης αυτόν τον αιώνα».

Κόσμος με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά του ρωτούσε μανιωδώς τους γύρω του ποιο τρένο σε ποια γραμμή θα πήγαινε στο Λβιβ, το Ρακίβ, το Καμιανέτς- Ποντίλσκι και άλλες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας που θα μπορούσαν να τους παρέχουν ασφαλές καταφύγιο και πέρασμα προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιοι έλαβαν τις απαντήσεις που ήθελαν και έσπευσαν να βρουν την σωστή πλατφόρμα. Άλλοι έμειναν με την απορία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Εισιτήρια δεν μπορούσαν να βρεθούν, να αγοραστούν ή να γίνει κάποια ανταλλαγή, αλλά κανένας από όσους εργάζεται στο σταθμό δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται εάν όντως είχε ο κόσμος εισιτήριο.