Μετά τον θάνατο Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρέσβης στη χώρα μας, Αντρέι Μασλόφ, με συνέντευξη Τύπου, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους στις σχέσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επικοινωνία της πρεσβείας με το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει εποικοδομητική και τακτική. Η διπλωματία είναι εργαλείο παντός καιρού. Η διπλωματική επικοινωνία θα διατηρηθεί και δεν έχω αμφιβολία ότι στο μέλλον οι ελληνορωσικές σχέσεις θα αποκατασταθούν», δήλωσε ο κ. Μασλόφ, αναγνωρίζοντας ότι οι διαδικασίες και η πορεία αυτή ίσως είναι χρονοβόρα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, διέκοψε εντελώς την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Ρωσία έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στους θανάτους των ομογενών στο χωριό Σαρτανά, τους οποίους απέδωσε σε επίθεση με ρουκέτες των νεοναζιστών του τάγματος Αζόφ.

«Δώσαμε τις διευκρινίσεις μας, οι οποίες βασίστηκαν στις επίσημες πληροφορίες που δεχτήκαμε από το υπουργείο Άμυνας σχετικά με την τραγωδία στο Σαρτανά. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι εκείνη τη μέρα τα ρωσικά αεροσκάφη δεν επιχειρούσαν στην περιοχή και ότι στις 26 Φεβρουαρίου Ουκρανοί εθνικιστές του ναζιστικού τάγματος Αζόφ χτύπησαν κατοικημένες περιοχές του Σαρτανά και σχολείο της Μαριούπολης με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών», ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για «φασιστική οργάνωση που τρομοκρατεί και δολοφονεί αμάχους» στην Ουκρανία, επικρίνοντας τη Δύση για την στάση της: «Τα προηγούμενα χρόνια, καμία από τις δυτικές χώρες δεν καταδίκασε τις δολοφονίες δεκάδων ανθρώπων που οι Ουκρανοί ναζιστές, το Μάιο του 2014, κάψανε ζωντανούς στην Οδησσό, ούτε υπάρχει καταδίκη από το 2014 των εγκλημάτων του καθεστώτος εναντίον αμάχων του Ντονμπάς. Οι κάτοικοί τους βομβαρδίζονται καθημερινά επί οκτώ χρόνια, εκεί σκοτώθηκαν 5.500 άνθρωποι, ομογενείς και ομοεθνείς μας, αλλά η Δύση σιωπούσε».

Βάσει των δηλώσεων Μασλόφ, η Ρωσία δεν έχει σχέδια να προχωρήσει σε κατοχή του ουκρανικού εδάφους, αλλά θα συνεχίσει «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της.