«Η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί μόλις σταματήσουν να πολεμούν οι Ουκρανοί»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ρωσία θα σταματήσει τη “στρατιωτική της επιχείρηση” μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Πούτιν είπε ότι η επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου χρονοδιαγράμματος και ότι ελπίζει ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα ακολουθήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες και θα λάβουν υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας, η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Ερντογάν τόνισε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν ανανέωσε την έκκλησή του «ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί»», ανέφερε το γραφείο του. «Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης διμερείς δεσμούς.