Η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει επανέλθει στα κυβερνητικά γραφεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στον ιστότοπο iefimerida.gr.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και υπουργοί – σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ – εισηγούνται εκ νέου την αύξηση του μπόνους των εδρών με κοινό επιχείρημα ότι πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η σταθερότητα, κάτι που περνά και μέσα από τη διασφάλιση της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη έκρηξη των τιμών ενέργειας, η ακρίβεια και οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ένα ρευστό περιβάλλον, γεμάτο αβεβαιότητες… Και το σημαντικότερο, χωρίς να διαφαίνεται η διάρκεια αυτής της κρίσης και το αποτύπωμα που θα αφήσει στην οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, «η χώρα δεν έχει το περιθώριο για περιπέτειες και συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις», σημειώνουν όσοι τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι η κίνηση από την πλευρά τής κυβέρνησης πρέπει να γίνει σε όσο το δυνατόν ουδέτερο χρόνο από την προκήρυξη των εκλογών. Ενστερνιζόμενοι το σενάριο για κάλπες το 2023, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Εκλογικός νόμος: Ποια πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι
Η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η αύξηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα, από τις 40 που προβλέπεται τώρα, στις 50. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί και το παράδοξο ένα κόμμα να κερδίσει τις εκλογές με διαφορά ακόμα και δέκα μονάδων από το δεύτερο και να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση εξαιτίας αυτής της πρόβλεψης. Στην ουσία, θα πρόκειται για επαναφορά του εκλογικού νόμου πριν την ψήφιση της απλής αναλογικής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είχε δηλώσει ο Μητσοτάκης: «Έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές»
Ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει τις αρχικές εισηγήσεις που έγιναν στις αρχές Φεβρουαρίου και σε ερώτηση για το αν σχεδιάζει αλλαγή του εκλογικού νόμου είχε απαντήσει: «Έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές (ΣΚΑΪ)». Η δήλωση αυτή έγινε στις 12 Φεβρουαρίου, όμως έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για περιπέτειες, συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και εύθραυστες κυβερνήσεις, όπως εκτιμούν όσοι θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Άλλωστε, αυτό θα είναι και το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών, όπως έχει προϊδεάσει ο κ. Μητσοτάκης. «Η σταθερότητα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε πολλά επίπεδα» έχει δηλώσει, και υποστηρίζει ότι «θα είναι και ένα μεγάλο ζητούμενο στις επόμενες εκλογές. Η σταθερότητα της χώρας και να μη διαταράξουμε την πορεία στην οποία κινούμαστε».

Εφόσον δώσει το «πράσινο φως» ο πρωθυπουργός, η σχετική διάταξη για αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορεί να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Με βάση τους συσχετισμούς του Κοινοβουλίου δεν θα συγκεντρώσει 180 ψήφους και θα ισχύσει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αφού η πρώτη θα γίνει με την απλή αναλογική, που δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να δώσει πλειοψηφία σε κάποιο κόμμα.

Πηγή: iefimerida.gr