«Το ζήτημα της μισθολογικής προαγωγής για τους προαχθέντες σε αξιωματικούς προελεύσεως Οπλιτών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ) τελεί υπό επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), ενώ η όλη διαδικασία αποτελεί αντικείμενο επαφής με το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και περαιτέρω θέσπισης της σχετικής διάταξης εναπόκειται στη βούληση του συνερωτώμενου υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση την εκάστοτε εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική».

Αυτό επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Μισθολογική προαγωγή για τους προαχθέντες σε αξιωματικούς προελεύσεως ΟΠΥ».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι το ΥΠΕΘΑ έχει διαβιβάσει με σχετικά έγγραφα του στο υπουργείο Οικονομικών, την 5η Νοεμβρίου 2019 και την 27η Νοεμβρίου 2021, σχέδιο τροπολογίας προς εναρμόνιση της μισθολογικής με τη βαθμολογική εξέλιξη του ν. 4609/2019 (Α’ 67) για τη συγκεκριμένη κατηγορία αξιωματικών προκειμένου να συνυπογραφεί και από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών.