Με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους  στην Ευρώπη, αρχίζει σε λίγο η άτυπη σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλίες. Προηγήθηκε νωρίτερα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, στην Αττάλεια της Τουρκίας, κατά την διάρκεια της οποίας δεν διαφάνηκε πρόοδος ως προς την συμφωνία για μία εκεχειρία. Αντιθέτως, η εικόνα  από το Κίεβο είναι ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει την προώθησή τους προς το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο ανέφερε ότι η Ευρώπη «ενηλικιώθηκε βίαια» τις 15 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία καλείται να ταυτίσει την οικονομική της ισχύ με το γεωπολιτικό της εκτόπισμα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για πίεση την οποία πρέπει να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λέγοντας πως ζητά να μπει πλαφόν στις τιμές αερίου,  ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους κάνοντας αναφορά στην πρότασή του των 6 σημείων για την χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, εξήγησε, ότι  η Ένωση συζητά έτσι ώστε να βρει τρόπους να προστατεύσει πολίτες, και επιχειρήσεις και αγρότες από τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός, επισήμανε ακόμη, ότι στο νέο τοπίο που δημιουργείται, οι αμυντικές  δαπάνες των κρατών μελών θα πρέπει να εξαιρούνται στον υπολογισμό των δημόσιων ελλειμμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι, πως πριν ακόμα αρχίσει, η Σύνοδος, βάλλεται από τις εξελίξεις στην υπόθεση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία:  Μάλιστα, ο πρωθυουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου, ο οποίος συνταξίδεψε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το τρένο από τις Βρυξέλες στο Παρίσι, «ανέβασε» μία φωτογραφία στο twitter δηλώνοντας ότι συναντήθηκαν με τρεις νεαρές κοπέλες, πρόσφυγες  από την Ουκρανία, με τις οποίες συνταξίδεψαν.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, θα επιδιώξει να αναδείξει  την πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε προχθές με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με αιχμή το “πλαφόν” στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και στα όρια μεταβολής της ημερήσιας τιμής. Παράλληλα, προτείνεται ο καθορισμός σταθερής τιμής ως “αντίδραση έκτακτης ανάγκης” σε δηλώσεις αναφορικά με την προοπτική διαταραχής της ροής αερίου από τη Ρωσία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της αύξησης της ρευστότητας φυσικού αερίου δια της σύνδεσης της αγοράς μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης-Κίνας. Ένας πρακτικός τρόπος, θα ήταν επιπρόσθετα φορτία LNG από την Κίνα, πέραν των όσων διατίθενται από τις ΗΠΑ κ.ο.κ.

Στη σημερινή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέτυχε στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενταχθεί πρόβλεψη για δέσμη μέτρων που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένεται να επιμείνει ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και με τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν θα πρέπει να αναμένεται συζήτηση επί της πρότασης του κ. Μητσοτάκη αυτής καθ’ αυτής, ο ίδιος, όμως, παρουσίασε την προσέγγισή του που θεωρείται τολμηρή, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η Ισπανία.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μακρόν θέλει ως βασική “νίκη” μια προαναγγελία για το mega-ευρωομόλογο που θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες, αν και υπάρχουν ακόμα σημαντικές γερμανικές ενστάσεις για το ζήτημα της περαιτέρω αμοιβαιοποίησης χρέους. Στη συζήτηση για την άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα επιμείνει ότι πρέπει το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας να είναι προτεραιότητα της Ε.Ε.

Η Σύνοδος στις Βερσαλλίες θα είναι σημαντική για το μέλλον στο πεδίο της ενέργειας, αλλά υπάρχει και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες που έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα “πάρει κλίμα” και την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε στο Υπουργικό.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, θα περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας τον Μάρτιο, στήριξη που θα συνεχιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενδεχομένως με διαφορετικό μίγμα, τη λεγόμενη “επιταγή ακρίβειας”, σε μια αρκετά ευρεία περίμετρο συμπολιτών μας, αλλά και “κάτι ακόμα”. Αρμόδια πηγή λέει στο protothema.gr ότι ο βασικός σκελετός των μέτρων έχει κλειδώσει, όπως και το ύψος του πακέτου, αν και αυτά τηρούνται ακόμα ως επτασφράγιστο μυστικό. Ο λόγος, πάντως, που η παρέμβαση δεν είχε ανακοινωθεί ως τώρα ήταν, αφενός για να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για την πορεία του Α’ τριμήνου, αλλά και για να γίνει η παρέμβαση στον σωστό χρόνο. “Αν ανακοινώναμε μέτρα πριν από έναν μήνα, τώρα θα έπρεπε να παρέμβουμε ξανά”, έλεγε κυβερνητική πηγή, η οποία προσέθετε ότι βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ενεργειακή ασφάλεια, μετά ο έλεγχος των τιμών και ύστερα η όποια επιδότηση.