Με τις μαρτυρικές καταθέσεις αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, εκτός απροόπτου, η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη το Νοέμβριο του 2018 στην Ρόδο.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον αποτρόπαιο, μαρτυρικό θάνατο της φοιτήτριας ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου και μετά την κλήρωση των ενόρκων, διακόπηκε για σήμερα καθώς ο νεαρότερος σε ηλικία εκ των δύο κατηγορουμένων είχε ορίσει νέο δικηγόρο για την εκπροσώπησή του ο οποίος ζήτησε χρόνο για να μελετήσει την δικογραφία.

Η δίκη αναμένεται να εισέλθει σήμερα στην ακροαματική διαδικασία και το δικαστήριο θα ανοίξει τον κατάλογο των μαρτύρων με πρώτους τους γονείς της Ελένης, Ιωάννη Τοπαλούδη και Κούλα Αρμουτίδου. Οι άνθρωποι που ειδοποιήθηκαν ότι το απόγευμα της 28ης Νοεμβρίου 2018 η κόρη τους βρέθηκε φρικτά χτυπημένη σε μία παραλία του νησιού που σπούδαζε, θα ανέβουν στο βήμα του μάρτυρα για να υπερασπιστούν την μνήμη του παιδιού τους αλλά και για να ζητήσουν να μην τύχουν καμίας επιείκειας οι άνθρωποι που δικάζονται για τον αποτρόπαιο θάνατο της Ελένης τους.

Στην προηγούμενη, πρώτη, συνεδρίαση ήταν παρών μόνο ο 24χρονος κατηγορούμενος, ελληνικής καταγωγής, καθώς ο 22χρονος συγκατηγορούμενος του, αλβανικής καταγωγής, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να μεταχθεί στο δικαστήριο.

Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ισόβια και επιπλέον ποινή 15ετούς κάθειρξης. Σύμφωνα με την δικογραφία, οι σχεδόν συνομήλικοι της Ελένης, την βίασαν με την απειλή μαχαιριού και χτυπώντας την, άγρια στο κεφάλι με μπουνιές και με ένα ηλεκτρικό σίδερο και εν συνεχεία την πέταξαν χτυπημένη σε βραχώδη παραλία στην περιοχή Λίνδος της Ρόδου ενώ ήταν ζωντανή και τους παρακαλούσε λίγο πριν να την πάνε σε Νοσοκομείο.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στους δύο δράστες της υπόθεσης που προκάλεσε φρίκη σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας για την αγριότητα που έδειξαν δύο τόσο νέοι άντρες.

Το ίδιο ζητούν και από το Εφετείο οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη: Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, να μην αλλάξει η ποινή που επιβλήθηκε για τον βάναυσο χαμό της κόρης τους.

Οι δικαστές μετά την εξέταση των περίπου δέκα μαρτύρων και την αξιολόγηση των θέσεων των κατηγορουμένων και όλου του υλικού της δικογραφίας, θα αποφανθούν τελικά αν οι δύο νεαροί θα επιστρέψουν στην φυλακή με την ίδια ή μειωμένη ποινή.

Η θέση των κατηγορουμένων, τόσο κατά την προδικασία όσο και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είναι πως έκαναν σεξ έχοντας την συναίνεση της Ελένης Τοπαλούδη και πως η κατάσταση παρεκτράπηκε όταν η φοιτήτρια εκθείασε τις ερωτικές επιδόσεις του ενός με αποτέλεσμα την ακαριαία έκρηξη του άλλου.

Την εκδοχή αυτή αρνήθηκαν και οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου που τους παρέπεμψαν όσο και τα επτά μέλη του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου που έκρινε πως συμμετείχαν εξίσου και οι δύο στον βιασμό και την δολοφονία της 21χρονης αλλά και σε όλες τις μετέπειτα ενέργειες που έκαναν για να καλύψουν τα ίχνη τους. “Ήταν σε απόλυτη σύμπραξη και σύμπνοια μεταξύ τους και δη τόσο κατά τον βιασμό όσο και κατά τη θανάτωση του θύματος” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ