Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ισχυρίζεται ότι η Δύση επιχειρεί να κατηγορήσει τη χώρα του για τα δικά της λάθη και ότι οι κυρώσεις που επιβάλλει είναι παράνομες.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύεται πως θα λύσει τα προβλήματα που θα προκύψουν, ενώ επίσης είπε ότι η Δύση εξαπατά τους λαούς της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τον τομέα της ενέργειας και «έδειξε» τις ΗΠΑ ως υπαίτιο για την αύξηση των τιμών, αναφερόμενος και στον αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου από τη χώρα.

Στις δηλώσεις του αυτές ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, απειλώντας τη Δύση πως αν συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, οι τιμές θα αυξηθούν παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων και ότι θα συνεργαστεί με τη ρωσική κεντρική τράπεζα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Προτεραιότητά, είπε του υπουργείο, είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Λίγες ημέρες πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε ανακοινώσει το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Βρετανία και η ΕΕ παρουσίασαν το σχέδιό τους για σταδιακή απομάκρυνση από τη ρωσία για τις ανάγκες τους.

Έχουν προηγηθεί εκκλήσεις από του πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για έναν αποκλεισμό των εισαγωγών ρωσικών προϊόντων, στο πλαίσιο των αυξανόμενων κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία από την ημέρα της εισβολής της σε ουκρανικά εδάφη.