Το δισεπίλυτο θέμα της βραδύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης αναλύθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η «Κίνηση Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης» στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με τους ομιλητές να αναφέρονται στις χρόνιες παθογένειες του δικαιοδοτικού συστήματος αλλά και τα βήματα προόδου που έχουν γίνει.

Εκσυγχρονισμός του συνταγματικού πλαισίου, μεταρρυθμίσεις σε βάθος χρόνου που θα ξεπερνούν το όριο μιας κυβερνητικής θητείας απολαμβάνοντας επομένως ευρείας συναίνεσης και όργανα με μεταρρυθμιστική βούληση είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει ταχύτερη και ορθότερη η απονομή της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, «οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη απαιτούν επιμονή κι επιμονή».

Για τον Νίκο Αλιβιζάτο, ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, οι αργές ταχύτητες στην απονομή της δικαιοσύνης είναι το υπ’ αριθμ ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το δικαιοδοτικό μας σύστημα. Ο κ. Αλιβιζάτος αναγνώρισε πως έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια, κυρίως στον άξονα των υποδομών. Σημείωσε ωστόσο ότι απαιτούνται νέοι δικονομικοί κανόνες που θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης, όπως είναι η κατάργηση του β΄ βαθμού σε μια σειρά από υποθέσεις και της αποστολής φακέλου.

 

«Πιο εύκολα από ότι θα έπρεπε η άσκηση ποινικών διώξεων»
Βήματα προόδου αναγνώρισε και ο Σπύρος Βλαχόπουλος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο ΕΚΠΑ, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αξιολόγησης σημειώνοντας πως εκτός από τους λειτουργούς θα πρέπει να αξιολογούνται και οι δομές της Δικαιοσύνης. Τόνισε ακόμη ότι θα έπρεπε να εξεταστεί και η πιθανότητα της συμμετοχής των πολιτών και των δικηγόρων στην αξιολόγηση, από την οποία δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται οι ανώτατοι δικαστές. Ανάμεσα στις παθογένειες του συστήματος ανέφερε την άσκηση ποινικών διώξεων που, όπως είπε, «γίνεται πιο εύκολα απ’ όσο θα έπρεπε». Αναρωτήθηκε, τέλος, εάν θα πρέπει (με εξαιρέσεις) να θεσμοθετηθεί η προθεσμία στις εκδόσεις των δικαστικών αποφάσεων και να θεσπιστεί ο βοηθός του δικαστή.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός τόνισε την τεράστια σημασία που έχει για το δικηγορικό σώμα η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αναφέροντας παράλληλα πως «έχουν στοχοποιηθεί οι αναβολές» επειδή κάποιοι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους. «Η συλλήβδην στοχοποίηση είναι αδόκιμη. Τις αναβολές τις ζητούν οι δικηγόροι αλλά τις δίνουν οι δικαστές» τόνισε χαρακτηριστικά. Εκτενής ήταν εξάλλου η αναφορά του σε υποθέσεις καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης, όπως ήταν υπόθεση ιατρικού σφάλματος που τελεσιδίκησε έπειτα από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια.

Σε σειρά συγκριτικών στοιχείων που καταδεικνύουν το πρόβλημα του δικαιοδοτικού μας συστήματος αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Περάκης, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων. Έτσι, ενώ η δημόσια δαπάνη για την απονομή της δικαιοσύνης αλλά και ο αριθμός των δικαστών είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χώρα μας είναι τελευταία στην Ευρώπη ως προς τον αναμενόμενο χρόνο απονομής στον α’ βαθμό, τρίτη από το τέλος στον β’ βαθμό και έβδομη στα ανώτατα δικαστήρια. Ως προς το θέμα της αξιολόγησης σημείωσε πως δεν μπορεί ένας δικαστής που εκδίδει λίγες και μέτριες αποφάσεις να έχει την ίδια ή και πιο γρήγορη εξέλιξη λόγω αρχαιότητας από έναν δικαστή που εκδίδει πολλές και καλές αποφάσεις.

«Αλλάζουμε συχνά τη δικονομία του συστήματος αλλά την ουσία τη διατηρούμε» σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων, Δημήτρης Βασιλείου, για να αναφερθεί στη συνέχεια σε περιστατικά από την εμπειρία του. «Υπάρχει άλλη χώρα όπου οι αεροπαγίτες μετράνε πληρεξούσια;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των αποφάσεων του α’ βαθμού δικαιοσύνης που ανατρέπονται στον β’ βαθμό.

Η σημερινή ήταν η τρίτη ημερίδα που διοργάνωσε η «Κίνηση Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης».