Τα 23 χρόνια προσπαθειών για την κατασκευή του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα αφορά το ντοκιμαντέρ «Η Υπόσχεση» που συμμετείχε στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, πρόκειται για την «καταγραφή της πολιτικής διάστασης αυτής της προσπάθειας, την οποία ξεκίνησε πριν 23 χρόνια και κατάφερε να ολοκληρώσει ένας άνθρωπος, ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, καθώς η αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα αποτελούσε ταμπού επί δεκαετίες για τον πολιτικό κόσμο».

Ο κ. Αλακιώτης, κατά τη σύντομη ομιλία του στο πλαίσιο της προβολής του ντοκιμαντέρ, ευχαρίστησε τους παριστάμενους και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Κώστα Πλιάκο, τονίζοντας: «Κάθε ψήφος στο ντοκιμαντέρ είναι μια ψήφος στήριξης του ανθρώπινου δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του ανθρώπινου σώματος. Είναι μία ψήφος επιδοκιμασίας στον μακροχρόνιο αγώνα μας και στην κινηματογραφική δημιουργία του κ. Κώστα Πλιάκου».

Την προβολή του ντοκιμαντέρ το Σάββατο 12 Μαρτίου, όπου ήταν μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου, παρακολούθησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, εκπρόσωποι των Παιδικών Χωριών SOS Θεσσαλονίκης, ο Νέστωρας Νικολόπουλος εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Τελετών, κ.α.

Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο Κώστας Πλιάκος και αφηγητής είναι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Αλέκος Αλαβάνος, Νίκος Αλιβιζάτος, Νίκος Αγγελέτος , Γιώργος Αμυράς, Άννα Βαγενά, Αντώνης Βγόντζας, Πέτρος Βαρελίδης, Έλλη Βενέδικτου, Νίκος Βούτσης, Μαρία Δαμανάκη, Σπύρος Δανέλης, Γιώργος Διακοφωτάκης, Θεόδωρος Επισκοπόπουλος, Φώντας Ζαβιτσάνος, Κώστας Ζέρβας, Λούσυ Κιουσοπούλου, Ιωάννης Κονιδάρης, Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Λέων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Μπουτάρης, τέως Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, Θεόδωρος Πάγκαλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιώργος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Σγουρίδης, Πάνος Σκουρλέτης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ