Τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται να συζητήσουν σήμερα στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Γερμανία και Τουρκία εντείνουν τις πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας μετά από 19 μέρες πολέμου. Η Τουρκία, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή της σοτ Κίεβο, αλλά έχει αντιταχθεί στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, διεκδικώντας μεσολαβητικό ρόλο.

Το Κίεβο είπε χθες ότι συνεργάζεται με την Τουρκία και το Ισραήλ ως διαμεσολαβητές για να καθοριστεί το πλαίσιο και τόπος μιας διαπραγμάτευσης με την Ρωσία, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών που φιλοξένησε την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία. Η σημερινή επίσκεψη του Σολτς στην Άγκυρα, είναι η πρώτου στην Τουρκία αφότου ορκίστηκε καγκελάριος τον περασμένο Δεκέμβριο κι έρχεται σε μια περίοδο που η Γερμανία προσπαθεί να πιέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γερμανία και Γαλλία έχουν αναλάβει ηγετικούς ρόλους εντός της ΕΕ για τη λήξη του πολέμου. Από την πλευρά της η Τουρκία λέει ότι μπορεί να μεσολαβήσει για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά προηγουμένως, όπως λέει θα πρέπει να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση αμάχων στην Ουκρανία.