«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συμπεριφέρεται εξωθεσμικά, παρακάμπτοντας ακόμα και το ΚΥΣΕΑ ή τον υπουργό Εξωτερικών ή το Κοινοβούλιο», εξηγεί ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
Προσθέτει, δε, πως «το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών έπρεπε να είχε προηγηθεί», ενώ, για τις ανατιμήσεις στην αγορά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα, αλλά συμβάλλει στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των καρτέλ».
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Μήπως αυτής της συνάντησης θα έπρεπε να προηγηθεί ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;
Είναι σαφές, από τις παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, ότι σε εθνικά ζητήματα, και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία γεωπολιτικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συμπεριφέρεται εξωθεσμικά πέρα από διαδικασίες, παρακάμπτοντας ακόμα και το ΚΥΣΕΑ ή τον υπουργό Εξωτερικών ή το Κοινοβούλιο. Τόσο στο ζήτημα της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, που αλλάζει ένα δόγμα της χώρας, τόσο στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, που την πληροφορηθήκαμε από ξένα ΜΜΕ, όσο και στο ζήτημα των έξτρα εξοπλισμών, πέραν των συμφωνηθέντων, ο πρωθυπουργός έδρασε ως μονάρχης. Προσωπικά, θεωρώ το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών χρήσιμο να είχε προηγηθεί ή, τουλάχιστον, ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να ενημερώσει τους αρχηγούς για τις κινήσεις του και όχι να δημιουργεί τετελεσμένα, αναλαμβάνοντας μόνος του την ευθύνη για ό,τι προκύψει.
Η γενικευμένη κρίση στην οικονομία, λόγω Ουκρανικού, σε συνδυασμό και με τα Ελληνοτουρκικά, θεωρείτε ότι μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές;
Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό, αντικρίζοντας τα συντρίμμια της πολιτικής του σε όλα τα επίπεδα, ψάχνει παράθυρο ευκαιρίας, ώστε να προσφύγει στις κάλπες. Το ζήτημα είναι ότι δεν βρίσκει θετικό αφήγημα να το πράξει, φοβούμενος την κοινωνική δυσαρέσκεια. Μια η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας με καταστροφή της οικονομίας αλλά και ρεκόρ θανάτων, μια η βίαιη φτωχοποίηση μέσω ακρίβειας, που φτάσαμε να έχουμε το ακριβότερο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, δεν αφήνουν περιθώρια. Τώρα, κρυπτόμενος πίσω από τον πόλεμο της Ουκρανίας, επιδιώκει να ρίξει όλη την αποτυχία του σε αυτό, ώστε να προκαλέσει συσπείρωση «γύρω από την ηγεσία». Θα αποτύχει και σε αυτό. Εμείς ζητάμε εκλογές, ώστε να περισώσουμε ό,τι σώζεται. Πρέπει να φύγουν άμεσα.
Ως τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πώς κρίνετε τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα σας;
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε στρωμένο έδαφος στην Ψηφιακή Πολιτική από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με θεσμικό πλαίσιο, εργαλεία και μεγάλα έργα να «τρέχουν». Παρά ταύτα, οι συντάξεις δεν εκδίδονται ψηφιακά ενώ έχουν τετραπλασιαστεί, η χώρα έχει το πιο αργό και πιο ακριβό Internet στην ΕΕ, οι ψηφιακές υπογραφές δεν έχουν μοιραστεί, το ΣΔΙΤ 800 εκατ. ευρώ για ευρυζωνικότητα καρκινοβατεί δύο χρόνια τώρα. Σε κάθε περίπτωση, η πεπατημένη των «πάρτι» απευθείας αναθέσεων δεν έλειψε ούτε από υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που είναι πρωταγωνιστής στο «πάρτι» των 6,6 δισ. ευρώ, που έχει μοιράσει η κυβέρνηση αδιαφανώς.
Είναι προσβλητικό να λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «η Ελλάδα ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης», ενώ βρίσκεται προτελευταία στον δείκτη DESI της ΕΕ, που μετρά την ψηφιακή σύγκλιση.
Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο