Στο 1 τρισ. δολάρια υπολογίζονται οι φετινές ενεργειακές δαπάνες για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της Ευρώπης. Ο φετινός «λογαριασμός» θα είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου και του ρεύματος. «Είναι το φυσικό αέριο και το ρεύμα που γίνονται απαγορευτικά ακριβά στην Ευρώπη», σημειώνουν οι αναλυτές της Citigroup. «Οι καταναλωτές και η βιομηχανία σε όλη την ήπειρο αναμένεται να αναγκαστούν να κάνουν μερικές δύσκολες επιλογές για την ενεργειακή κατανάλωσή τους». Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 250% τον τελευταίο χρόνο και οι εντάσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τον βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία, κάνουν τους traders επιφυλακτικούς.

Δεν έχει τέλος η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η ενεργειακή κρίση που σοβεί εδώ και μήνες, πριν από την έλευση του 2022, εντάθηκε ακόμα περισσότερο με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μέλλον, μάλιστα, προμηνύεται ακόμα πιο ζοφερό, καθώς η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι το νέο «ράλι» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα οδηγήσει σε αυξήσεις από 18% έως 58% στην τελική τιμή λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα Μαρτίου.

Η εκτίμηση, δε, είναι ακόμα πιο «μαύρη» για τον Απρίλιο, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν φαίνεται «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς τα futures για την ελληνική αγορά ενέργειας στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο δείχνουν τιμή χονδρικής 480 ευρώ για τον Απρίλιο έναντι 260 για τον Μάρτιο, αριθμός που σε ποσοστά στην τιμή της λιανικής μεταφράζεται σε αύξηση έως 83% σε σχέση με τον Μάρτιο και 114% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν

Υπενθυμίζεται ότι για τον Φεβρουάριο, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση ήταν στα 0,15 ευρώ ανά kWh, έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh, το ύψος της ενίσχυσης ήταν στα 0,11 ευρώ/kWh, έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.

Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh διαμορφώθηκε στα 39 ευρώ, αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα, ενώ και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις δόθηκαν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά με βάση την κατανάλωση.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παρέμεινε σε 65 ευρώ/ΜWh, ενώ από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν άλλαξε τον Φεβρουάριο και ήταν στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh.

Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο «ράλι»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, μιλώντας στo «Π» τόνισε πως το «ράλι» των τιμών στα καύσιμα δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή να τελειώνει, χαρακτηρίζοντας «δραματική» την κατάσταση.

«Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Στα 36 χρόνια που είμαι πρατηριούχος, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο “ράλι” στην άνοδο των τιμών. Ήδη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η τιμή στη βενζίνη πέρασε τα 2 ευρώ και κυμαίνεται στα 2,02-2,04 ευρώ το λίτρο. Είναι πλέον πανάκριβη. Σε τρεις μέρες αυξήθηκε 180 ευρώ τα 1.000 λίτρα στο πετρέλαιο».

Και πρόσθεσε: «Η ατυχία μας ήταν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς βρήκε με τιμές σε υψηλά επίπεδα, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο. Αν συνεχίσουμε έτσι, την επόμενη εβδομάδα η τιμή στη βενζίνη μπορεί να αυξηθεί ακόμα και 20 λεπτά». Σε σχέση με τον αντίκτυπο που έχει αυτή η κατάσταση στον κλάδο του, ο κ. Κιούσης ανέφερε: «Εκτός από τον αντίκτυπο στον καταναλωτή, αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στους πρατηριούχους. Έχουμε πτώση στη ζήτηση και επίσης αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα με τα κεφάλαιά μας, άρα και στον ανεφοδιασμό μας. Αν συνεχίσει ο πόλεμος, πολλά πρατήρια θα αναγκαστούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Βιώνουμε πόλεμο. Άλλοι σκοτώνονται και άλλοι εξαθλιώνονται».

 

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο