Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, βλέπει παράθυρο για συμβιβασμό αναφορικά με τις ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες σημειώνοντας ότι κάποιες διατυπώσεις για συμφωνίες με το Κίεβο βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσήτους.

Μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο RBC, ο Λαβρόφ είπε ότι αν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό. «Μιλώ με βάση τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠ ΕΞ.

Ο ίδιος τόνισε ότι πέρα από το θέμα της ουδετερότητας της Ουκρανίας μεταξύ των εμποδίων είναι η χρήση της ρωσικής γλώσσας στη χώρα και αυτό που αποκάλεσε το «ζήτημα της ελευθερίας του λόγου».

Κατά τον Λαβρόφ οι ΗΠΑ παίζουν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό των θέσεων των ουκρανικών Αρχών, αλλά σήμερα δεν βλέπουμε κανένα ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ταχεία επίλυση αυτής της σύγκρουσης».

Στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, που μετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ότι οι διαβουλεύσεις με την Ουκρανία είναι δύσκολες και αργές, αλλά η Ρωσία επιθυμεί «ειλικρινά» την ειρήνη το συντομότερο δυνατό. «Οι διαβουλεύσεις είναι δύσκολες, προχωρούν αργά. Φυσικά, θα θέλαμε να γίνονται όλα πολύ ταχύτερα, αυτή είναι η ειλικρινής επιθυμία της ρωσικής πλευράς. Θέλουμε να φθάσουμε το ταχύτερο δυνατό στην ειρήνη. Θέλουμε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη – όχι μέλος στρατιωτικών συμμαχιών, όχι μέλος οτυ ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ουκρανοί και Ρώσοι
Μετά την έναρξη του τέταρτου γύρου των συνομιλιών τη Δευτέρα η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία θα συνεχίσουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμβιβασμό που να επιτρέπει την κατάπαυση του πυρός ή τουλάχιστον τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων μετά τη σημαντική παραχώρηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που δήλωσε έτοιμος να εγκαταλείψει το όνειρο της ένταξης στο ΝΑΤΟ. .

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε χθες το βράδυ ότι οι ρωσικές απαιτήσεις γίνονται «πιο ρεαλιστικές», προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρις ότου ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Κιέβου, αλλά σύμβουλός του υπενθύμισε ότι υπάρχουν «θεμελιώδεις αντιφάσεις» σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται. «Χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή. Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία», κατέληξε ο Ζελένσκι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την άλλη πλευρά, «τόνισε ότι το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων», σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε μετά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Ρώσος πρόεδρος δικαιολόγησε εν μέρει την εισβολή στην Ουκρανία με τον φόβο της ένταξης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, την οποία θεωρεί υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία.