Στην Πτολεμαΐδα, παρευρέθη χθες ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) στο Παράρτημα της Πτολεμαΐδας, η οποία διοργανώθηκε από το ΕΚΕΤΑ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το έργο της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΚΕΤΑ είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ. Η επέκταση των υποδομών, σε συνδυασμό με τη σημαντική οικονομική ενίσχυση για τον εξοπλισμό και το επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου σηματοδοτούν τη γενικότερη αναβάθμιση του ρόλου του ΕΚΕΤΑ στην περιοχή, αλλά και τον εμπλουτισμό της Περιφέρειας σε θέματα τεχνολογίας αιχμής.

Τα νέα εργαστήρια διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, που θα αξιοποιηθεί για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, που έχει θέσει το ΕΚΕΤΑ. Πλέον, από την Πτολεμαΐδα θα προάγονται από τους Έλληνες επιστήμονες υψηλής στάθμης ερευνητικά αποτελέσματα που συμβάλλουν στην αναστροφή της διαρροής του ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Δήμας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μίλησε για τον ρόλο που διαδραματίζουν η έρευνα και η καινοτομία στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά και για τις δράσεις που προωθεί το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο ενεργειακό ζήτημα. Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν επίσης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, οι βουλευτές κ.κ Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Γιώργος Αμανατίδης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Τζοβάρας, ο Υπεύθυνος του παραρτήματος της Πτολεμαΐδας, Παναγιώτης Γραμμέλης και ο Αν. προϊστάμενος της ΕΥΔ ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, ο Διευθυντής του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ, Σπυρίδων Βουτετάκης, και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε ότι «Σήμερα δεν είναι μόνο μεγάλη μέρα για την Πτολεμαιδα και την Δυτική Μακεδονία, αλλά μία μεγάλη μέρα για την έρευνα στην Ελλάδα. Οι νέες εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαιδα αποδεικνύουν πως ο στόχος μας είναι οι επιστήμονες μας να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο από τα αστικά κέντρα αλλά και από την περιφέρεια. Θερμά συγχαρητήρια στην Διοίκηση και τους επιστήμονες του ΕΚΕΤΑ αλλά και στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου. Καλή αρχή και καλά ερευνητικά αποτελέσματα!»