Το Κίεβο  την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στην 22η ημέρα και οι διαπραγματεύσεις αποδεικνύονται άκαρπες μέχρι στιγμής, διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη θέση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι αναφορικά με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, ενώ η Ρωσία κατηγορείται ότι παίζει καθυστερήσεις ώστε να προετοιμαστεί για νέα επίθεση.

Την ίδια ώρα η θέση του Κιέβου παραμένει ότι τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας, που υπήρχαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991 πρέπει να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της προεδρίας της χώρας Ολεξίι Αρέστοβιτς. Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 αλλά η περιοχή συνεχίζει να θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη τμήμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει επίσης αναγνωρίσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δύο αυτές περιοχές και η Κριμαία ήταν τμήμα της Ουκρανίας όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέκσνι έχει πει κατ’ επανάληψη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ότι θα δεν θα κάνει συμβιβασμούς στην «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας του.

«Η βασική του θέση δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, στην κρατική τηλεόραση. «Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Κρεμλίνο: Δεν βλέπουμε ζήλο από τους Ουκρανούς στις διαπραγματεύσεις

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε την Ουκρανία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Είπε ότι Ρωσία και Ουκρανία δεν βρίσκονται κοντά στην υπογραφή οιασδήποτε συμφωνίας, αλλά ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει επενδύσει πάρα πολλή ενέργεια στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει πολύ γρήγορα τη ρωσική εισβολή στη χώρα. «Η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαίες προσπάθειες και εμφανίζεται πιο έτοιμη σε σχέση με την άλλη πλευρά. Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο, αν τηρηθούν όλοι οι όροι του και εφαρμοστεί, τότε θα μπορέσει πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», συνέχισε, κατηγορώντας τους Ουκρανούς ότι δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο στις διαβουλεύσεις.

Ερωτηθείς για το άρθρο των Financial Times , σύμφωνα με το οποίο Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατάρτιση ενός πιθανού ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Δεν είναι σωστό, υπάρχουν στοιχεία που ισχύουν, αλλά στο σύνολό του είναι λανθασμένο».