Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Πολωνία από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ξεπέρασε σήμερα στις 10:00 ώρα Ελλάδας τα δύο εκατομμύρια, ανακοίνωσαν οι Πολωνοί συνοριοφύλακες.

Αν αυτός ο αριθμός συγκριθεί με τον επίσημο απολογισμό του συνόλου των Ουκρανών προσφύγων, αυτό σημαίνει ότι δύο στους τρεις πρόσφυγες εισήλθαν στην Πολωνία. Πολλοί από αυτούς όμως θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη ή τον Καναδά.

«Σήμερα, 18 Μαρτίου, στις 09:00 (τοπική ώρα) ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες με παιδιά. Οι συνοριοφύλακες είναι οι πρώτοι Πολωνοί που τους βοηθούν αφού περάσουν τα σύνορα», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή της στο Twitter η υπηρεσία.

Τις τελευταίες ημέρες οι πολωνικές αρχές παρατήρησαν μια μικρή πτώση στον αριθμό των νέων προσφύγων.

Συνολικά περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες η οποία δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.

Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες είναι Ουκρανοί πολίτες, όμως περίπου 162.000 πολίτες άλλων χωρών έχουν επίσης φύγει από την Ουκρανία, επεσήμανε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Παράλληλα ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει περίπου δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Η κοινωνία της Πολωνίας έχει υποδεχθεί θερμά τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Από την Τετάρτη οι Ουκρανοί μπορούν να καταγράφονται επισήμως στις κοινότητες όπου διαμένουν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και να σχολικής εκπαίδευσης για τα παιδιά τους.