Για «μεγάλη εξαπάτηση» και «τη μεγαλύτερη κοροϊδία που έχουν αντιμετωπίσει οι συνταξιούχοι στη μεταπολίτευση, προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για «κατάργηση του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και επιστροφή τού σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους».

 

«Εδώ βρισκόμαστε σε μία κοροϊδία που αντίστοιχη δεν έχει ξαναδεί ο συνταξιούχος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «η κοροϊδία που έχει δει ο μέσος συνταξιούχος προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει ξαναειδωθεί ποτέ στον τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά».

 

Με αφορμή το έκτακτο επίδομα Πάσχα, 200 ευρώ, που ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «ο ίδιος άνθρωπος που έλεγε ψίχουλα το 1 δισ. ευρώ για τη 13η σύνταξη, που θεσμοθετήσαμε για κάθε χρόνο, όχι μόνο το καταργεί αλλά το δίνει και στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης». Προσέθεσε δε, πως «αν αθροίσουμε το ‘20, το ‘21 και το ‘22 που δεν δόθηκε αυτό το ποσό προσεγγίζει τα τρία δισ. ευρώ» για να καταλήξει πως «ενώ έχει υφαρπάξει 3 δισ. από τους συνταξιούχους έρχεται σήμερα και δίνει 135 εκατ. ευρώ, μόνο στο 27% των συνταξιούχων. Αν αυτό δεν είναι εξαπάτηση τότε τι είναι;».

 

Με αφορμή μάλιστα τη στάση που είχε κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα και το ΔΝΤ, που «ζητούσαν όχι απλά περικοπές αλλά μαχαίρι στις συντάξεις, προτάσεις που αντικρούσαμε γιατί είχαμε χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών», θύμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μου έλεγε στη Βουλή πως ανταλλάσσω ένα εθνικό θέμα με τις συντάξεις. Και αυτός ο άνθρωπος μιλάει σήμερα για λαϊκισμό».

 

Ένα δεύτερη σημείο «εξαπάτησης» των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει να κάνει με τις εκκρεμείς συντάξεις. «Όταν εμείς παραλάβαμε 360.000 εκκρεμείς συντάξεις και τις φτάσαμε 107.000, δεχόμασταν την κριτική ότι είναι ακόμα 107.000 οι εκκρεμείς συντάξεις. Και έβγαινε ο κ. Βρούτσης και έλεγε ότι σε ένα μήνα η σύνταξη θα βγαίνει αυτόματα» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «έχουν περάσει τρία χρόνια και οι 107.000 που παραδώσαμε έχουν γίνει 340.000 ξανά».

 

Μάλιστα, έκανε λόγο για «ανικανότητα» και «ιδεολογική εμμονή», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση «αφού διέλυσε όλο τον μηχανισμό που είχαμε εμείς με 600 νέους επιστήμονες για την έκδοση συντάξεων, έβαλε 485 δικηγόρους οι οποίοι σε 4 μήνες έχουν καταφέρει να βγάλουν 50 συντάξεις, εκ των οποίων οι 38 γύρισαν πίσω γιατί ήταν λάθος».

 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «γαλάζια στρατιά golden boys, μια επιλογή που δείχνει ξεκάθαρα την στρατηγική της κυβέρνησης για κομματικοποίηση του κράτους». «256 ανώτατα στελέχη στον ΕΦΚΑ, μετακλητοί χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ- και αναρωτιέμαι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τι λένε;» διερωτήθηκε και υπογράμμισε: «Εμείς δεν θέλουμε το κράτος να είναι ο υπηρέτης του κόμματος ούτε με τον βούρδουλα τον κομματικό. Ούτε το δημόσιο χρήμα να πηγαίνει σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες. Γιατί δεν υπάρχει μισθός 8.000 ευρώ τον μήνα που πάνε να βολέψουν τους δικούς τους ανθρώπους σήμερα». Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως «θα καταργηθούν τα golden boys στον ΕΦΚΑ γιατί ο ΕΦΚΑ πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των συνταξιούχων και της κοινωνίας και όχι τους ιδιοτελείς κομματικούς σκοπούς».

 

Το τρίτο πεδίο «εξαπάτησης» έχει να κάνει με τα αναδρομικά, μετά και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «για μία κλοπή που έγινε πάλι επί κυβέρνησης ΝΔ στα χρόνια των μνημονίων». Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «αντί να εφαρμόσει την απόφαση όπως λέει το ΣτΕ, την εφαρμόζει μονάχα για τις υψηλές συντάξεις και όχι για τα δώρα και τις επικουρικές. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι ουσιαστικά αποκλείονται. Και αυτοί οι άνθρωποι που παίρνουν αυτά που δικαιούντο, έρχεται τώρα και λέει φορολογήστε τα. Δώστε μας πίσω».

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε πως «βασική μας δέσμευση είναι ότι θα καταργήσουμε τον νόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και αυτό το 1,5 δισ. που πηγαίνει για την ιδιωτικοποίηση θα επιστραφεί στους συνταξιούχους», σημειώνοντας πως «οι συνταξιούχοι σήμερα, και μακάρι να μην ήταν έτσι, στηρίζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στον μόχθο και την παραγωγή. Διότι ένα νέο ζευγάρι ή ακόμα και ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια που έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), Νίκος Χατζόπουλος, μίλησε για «αποκλειστική ευθύνη» του κ. Μητσοτάκη για την έκρηξη της ακρίβειας και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων.

 

«Ο Χατζηδάκης διέλυσε τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή, ήρθε τώρα να διαλύσει, να ιδιωτικοποιήσει και τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση» σημείωσε και υπογράμμισε ότι δεν είναι ευθύνη των υπουργών αφού «την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο κύριος Μητσοτάκης. Συνταξιούχος με 540 ευρώ το μήνα και του ήρθε 500 ευρώ η ΔΕΗ, μία σύνταξη για την ΔΕΗ».

 

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι από μια σειρά αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης και κυρίως τα εισοδήματα που έχασαν από την κατάργηση της 13ης σύνταξης.

 

«Όταν τον Μάη του 2019 ψηφίζατε την 13η σύνταξη, όπου πήραμε 1,1 δισ. ευρώ, τα ψήφισε ο ίδιος που ήταν αντιπολίτευση κι έλεγε ψίχουλα και ήρθε μετά και τα κατήργησε. Άρα 3 χρόνια μας χρωστάνε 3,3 δισ. ευρώ μόνο από την 13η σύνταξη» είπε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «πιστεύουμε την αλλαγή πολιτικής μπορείς να κάνεις μόνο εσύ».

 

Στο σημείο αυτό ανέφερε και τον διάλογο που είχαν πρόσφατα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, όταν τους είπε ότι ”η 13η σύνταξη ψηφίστηκε για ένα χρόνο”. «Και τότε του έδειξα τον νόμο και του είπα και εσείς το ψηφίσατε και μου είπε έχετε δίκιο. Και τότε του είπα: Γιατί συνεχίζετε να λέτε ψέματα;».