Είναι και «στήριγμα» της κοινωνίας, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αρκεί να είναι και ισχυροί οι Δήμοι. Αυτός ήταν ο τίτλος της έκτακτης Συνάντησης των Δημάρχων, που πραγματοποιήθηκε από την κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, γνωστή και ως Κ.Ε.Δ.Ε.

Στην λαίλαπα των πολλαπλών κρίσεων που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν την χώρα μας όπως τα τρία μνημόνια, η πανδημία και ο πόλεμος, οι πολίτες ψάχνουν στήριγμα και οι Δήμοι αποδείχθηκαν το «αποκούμπι»τους, το ασφαλές λιμάνι. Μπορεί όμως μια Αυτοδιοίκηση, με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση  και αποδυναμωμένη από ανθρώπινο δυναμικό, να αποτελέσει στήριγμα;Σίγουρα “κουτσό”!

Μπορούν οι Δήμοι, ο πιο κοντινός για τον πολίτη φορέας διοίκησης, να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της γενικότερης ποιότητας ζωής των πολιτών και στη διαχείριση της κοινής καθημερινότητας τους;Στα χαρτιά όχι στην πραγματική ζωή!

Είναι αλήθεια ότι για να υπηρετήσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα σημερινά της οικονομικά, γραφειοκρατικά και οργανωτικά προβλήματα, χρειάζεται να είναι «καύσιμη ύλη», ο έρωτας, σύμφωνα με δήλωση γνωστού Δημάρχου.Έρωτας χωρίς ανταπόκριση!

Γιατί οι απαιτήσεις των πολιτών είναι πολλές και οι δυνατότητες χρηματοδότησης των Δήμων, ελάχιστες. Με πέντε ψωμιά και δύο ψάρια, δεν μπορεί να ταΐσουν πέντε χιλιάδες ανθρώπους που πεινάνε, ούτε να αναστηλώσουν στα πόδια τους, ολόκληρες οικογένειες που πάσχουν από οικονομική παραλυσία. Εκτός κι αν το κεντρικό κράτος πιστεύει ότι μπορούν να «χορτάσουν» με τις υποσχέσεις με τις οποίες «προικίζουν» τους Δήμους.

Η κοινωνία βιώνει σήμερα μια εικόνα, μέσα στην οποία τα πάντα δείχνουν να γκρεμίζονται. Και οι Δήμοι, οφείλουν να στέκονται δίπλα στον πολίτη την δύσκολη ώρα. Να βιώνουν οι ίδιοι την κοινωνική καθημερινότητα στους δρόμους και στις γειτονιές, με δράσεις ουσιαστικές και πρακτικά ωφέλιμες.

Αρκεί και το κεντρικό κράτος να σταθεί αρωγός, δείχνοντας εμπιστοσύνη και επιδιώκοντας σχέσεις συνεργασίας με τους έχοντες την ευθύνη διοίκησης των Δήμων και εγγύτητας με τους πολίτες.

Οι Δήμοι και ιδιαίτερα οι Δήμαρχοι χρειάζονται αναγνώριση του έργου τους και στήριξη, τα οποία από δεδομένα είναι ζητούμενα τις περισσότερες φορές. Μικροί και μεγάλοι Δήμοι, νησιωτικοί, ορεινοί αλλά και αστικοί, έχουν πολλά προβλήματα σε έναν κόσμο που αλλάζει, ενώ ο επανασχεδιασμός της Αυτοδιοίκησης που είναι αναγκαίος, γίνεται μόνο στα κείμενα των ομιλητών στα συνέδρια.Φτάνει πια!

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ότι οι Δήμοι είναι «μεταφορείς» των μηνυμάτων και επιδιώξεων της κάθε κυβέρνησης, προς τους πολίτες. Την επόμενη φορά, που θα κατατίθεται ένα νομοσχέδιο που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει συμμετοχικό ρόλο κατά την ετοιμασία του και όχι εκ των υστέρων για μια απλή ενημέρωση.

Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι παρίας, αλλά μέρος την δημόσιας διοίκησης!

Μην την πυροβολείτε!

Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου