Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον χώρο της Δικαιοσύνης για την ταχύτερη λήψη των αποφάσεων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε συνέντευξη του στο «Π». Ήδη μέσα σε 30 μήνες έχουν ψηφιστεί 14 νομοσχέδια με διατάξεις που αφορούν όλους τους κλάδους και όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνης, ενώ επιχειρείται η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δικαστηρίων. «Η ψηφιοποίηση του δικαστικού μας συστήματος βγάζει οριστικά τη Δικαιοσύνη από την εποχή του “αραμπά”», λέει ο ίδιος.

Πώς σχολιάζετε τις δραματικές εξελίξεις στο Ουκρανικό; Εκτιμάτε πως την επόμενη μέρα θα έχει διαμορφωθεί ένας νέος γεωπολιτικός χάρτης;

Ο ευρωπαϊκός χάρτης, όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξασφάλισε τη μακροβιότερη ειρηνική περίοδο, που βίωσε η Ευρώπη στη νεότερη ιστορία της. Η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία δυνάμεων στη Γηραιά Ήπειρο. Αντί όμως να ευνοήσει τη θέση της Ρωσίας στον γεωπολιτικό χάρτη, τελικά αποδυναμώνει και απομονώνει τον Ρώσο πρόεδρο με δραματικές συνέπειες για τους λαούς στην ευρύτερη περιοχή. Με τις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής που χαράσσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα τοποθετείται για μια ακόμα φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας και επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή μας και ως σταθερού στρατηγικού εταίρου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το θετικό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο πιστεύετε πως θα έχει διάρκεια από την πλευρά της Άγκυρας;

Πολλές φορές στο παρελθόν, η Άγκυρα διέψευσε το αισιόδοξο κλίμα που δημιουργούσε η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά οφείλουμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Σε κάθε περίπτωση, στρατηγική επιλογή της Ελλάδας παραμένει η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Η Ελλάδα επιδιώκει, στο πλαίσιο αυτό, να επιλύσει τη μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και, ειδικότερα, του Δικαίου της Θάλασσας.

Πολλές συζητήσεις έγιναν περί αντιδράσεων υπουργών στη ρύθμιση που προωθείτε, λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, για την ενίσχυση του καθεστώτος για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Τελικά θα την τροποποιήσετε και θα την φέρετε αργότερα στη Βουλή;

Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε, όπως πάντα, μια ανοιχτή συζήτηση πάνω στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2019/1937. Δεν υπήρξε καμία ένταση, καμία διαφωνία. Άλλωστε, ακόμα και όσοι φέρονται να διαφώνησαν με το νομοσχέδιο έχουν ξεκαθαρίσει μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις τους πως το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις και δεν σχετίζεται με το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, αλλά με τις αναγκαίες δικλείδες προστασίας από αντίποινα όσων καταγγέλλουν παραβιάσεις του εθνικού και κοινοτικού Δικαίου, που κυρίως λαμβάνουν χώρα στον εργασιακό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή με όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην ξαναζήσουμε προσπάθειες εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης προκειμένου να εξοντωθούν πολιτικοί αντίπαλοι.

Εκτιμάτε πως στην υπόθεση της Novartis επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης;

Η επιχείρηση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης δεν είναι μια πολιτική θεωρία. Καταγγέλθηκε, επωνύμως, από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και διερευνήθηκαν οι ευθύνες από την αρμόδια προκαταρκτική επιτροπή που σύστησε η Βουλή.

Από εκεί και πέρα, η ανάκριση για τις ποινικές ευθύνες όσων καταγγέλθηκαν συνεχίζονται από τα αρμόδια δικαστικά όργανα, τα οποία είναι υπεύθυνα να αποκαλύψουν όλη την αλήθεια και να αποδώσουν δικαιοσύνη.

H θεσμική μου ιδιότητα δεν μου επιτρέπει εκτιμήσεις, οι οποίες ενδέχεται να εκληφθούν ως υποδείξεις προς τους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση.

Επί πολλά χρόνια, ένα θέμα που απασχολούσε τον χώρο της Δικαιοσύνης, ακόμα και την περίοδο των μνημονίων, ήταν η ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων. Είστε ικανοποιημένος με τα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει;

Η βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης έχει τις ρίζες της σε πολλές αιτίες, τις οποίες έχουμε ήδη χαρτογραφήσει, ενώ έχουμε επιχειρήσει σημαντικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των ρυθμών της. Σε διάστημα μόλις 30 μηνών έχουμε ψηφίσει 14 νομοσχέδια με διατάξεις που αφορούν όλους τους κλάδους και όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνης.

Μεγάλα άλματα έχουν ήδη γίνει, με την αναθεώρηση της πλειονότητας των Κωδίκων, αλλάζοντας πλήρως τις διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η ψηφιοποίηση του δικαστικού μας συστήματος βγάζει οριστικά τη Δικαιοσύνη από την εποχή του «αραμπά». Παράλληλα, ενσωματώνουμε νέους θεσμούς που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλα προηγμένα συστήματα.

Δεν είμαστε, όμως, ακόμα στο τέλος της διαδρομής. Στο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε εκπονήσει, επιταχύνουμε την εφαρμογή της ψηφιακής μας στρατηγικής με την αναβάθμιση των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και την επέκτασή τους σε όλα τα δικαστήρια της επικράτειας, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών με ένα νέο πλαίσιο για τη διεθνή εμπορική διαιτησία και εισάγουμε ένα νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την οργάνωση και τη λειτουργία των δικαστηρίων και των δικαστών, με αναφορά στην αξιολόγηση των επιδόσεών τους.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα; Θα υπάρξει νέο πλαίσιο για τις γυναικοκτονίες;

Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο έννομο αγαθό που πρέπει να προστατεύεται απόλυτα, ανελαστικά και αδιαπραγμάτευτα. Για τις γυναικοκτονίες, οι οποίες αποτελούν διαχρονικό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο, και που την τελευταία περίοδο αυξήθηκαν ανησυχητικά και στη χώρα μας, ήδη καθιερώσαμε την εσχάτη των ποινών, την ισόβια κάθειρξη, και αυστηροποιήσαμε τις προβλεπόμενες ποινές για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης, που συνήθως διαπράττεται στο πλαίσιο της έμφυλης βίας.

Ωστόσο, πέραν της αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης που θεσπίσαμε, ως Πολιτεία οφείλουμε να επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας στις πολιτικές εκείνες που θα αντιμετωπίζουν προληπτικά το φαινόμενο. Για τον λόγο αυτόν, βρίσκεται υπό σύσταση ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο την επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, μέριμνα της Πολιτείας είναι η αναμόρφωση των κοινωνικών δομών που αποσκοπούν στην πρόληψη της έμφυλης βίας και την προστασία των θυμάτων.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο