Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηλείας, στον απόηχο της ανακοίνωσης των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εμφανίζεται επικριτικός και θεωρεί ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα. Εμφανίζεται, δε, βέβαιος ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες «έχουν εκλογικό ορίζοντα που δεν πηγαίνει πέρα από το φθινόπωρο».

Η ακρίβεια «στραγγαλίζει» τα νοικοκυριά. Υπάρχει ρεαλιστική αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και γιατί δεν εφαρμόζεται από την κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες υποτίμησε το πρόβλημα της ακρίβειας, δεν έκανε τίποτα για να ελέγξει τις τιμές, αρκέστηκε σε διαβεβαιώσεις προς τους πολίτες ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα είχαν υποχωρήσει, ως διά μαγείας, οι τιμές.

Το ίδιο συνεχίζει να κάνει και σήμερα, αποφεύγει να πάρει ουσιαστικά μέτρα που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας για τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους, όπως φάνηκε και από τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν.

Αυτήν τη στιγμή απαιτούνται στοχευμένα μέτρα, όπως αυτά που έχουμε προτείνει ως Κίνημα Αλλαγής και περιλαμβάνουν:

·     Μείωση των φόρων στα καύσιμα και στην ενέργεια. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη φορολογία στην ΕΕ, έχουμε τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα και στην ενέργεια, που αντιστοιχούν στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι 1,9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

·     Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, αφού η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

·     Επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και μείωση των λοιπών χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

·     Τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά.

Ποια είναι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο;

Οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν πάντα ανοιχτοί. Από εκεί και πέρα όμως, καμία συνάντηση αυτού του είδους δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την απαράδεκτη τουρκική ατζέντα.

Η Τουρκία θέλει ένα Αιγαίο που δεν θα διέπεται από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, θέλει να μην υπάρχει ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, επιδιώκει να εγγράψει στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, να μην ισχύουν ως προς αυτό το ζήτημα οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στις Διεθνείς Συνθήκες και στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Όλα αυτά δεν είναι αποδεκτά. Διάλογος με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόνο με την αποδοχή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του Κινήματος Αλλαγής, αυτή είναι μια πάγια θέση.

Ποιες είναι οι συνέπειες που φοβάστε από τη ρωσική εισβολή; 

Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να αναμένουμε είναι να μπούμε σε μια γενικευμένη περίοδο έντασης, συγκρούσεων και αναθεωρητικών λογικών για τα σύνορα και το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας.

Σε μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν θα μείνει αλώβητος, θα υπάρχουν αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία.

Το χειρότερο όμως είναι να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος και σε άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις που επιδιώκουν αλλαγή συνόρων και συνθηκών. Και ο νοών νοείτω.

Τα κρούσματα της πανδημίας συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο παρατηρείται μια μεγάλη χαλάρωση και τείνει να υποβαθμιστεί η πανδημία. Τελικά τι συμβαίνει; 

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα είδαμε αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών, μετά από αρκετό καιρό. Η κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει ρίξει λευκή πετσέτα, βιάζεται να κηρύξει το τέλος της πανδημίας, προαναγγέλλει κατάργηση όλων των μέτρων και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, άνοιγμα του τουρισμού χωρίς κανόνες.

Δεν χρειάζεται να επισημάνω εγώ την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, το έχει αντιληφθεί πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία.

Ο κορονοϊός δεν έφυγε και δεν έχει ελεγχθεί. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Και δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι ούτε να εφησυχάζουμε.

Εκτιμάτε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρες εκλογές; 

Η ίδια η κυβέρνηση συντηρεί τη συζήτηση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Όλες οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες της έχουν εκλογικό ορίζοντα που δεν πηγαίνει πέρα από το φθινόπωρο, γιατί τότε θα αποκαλυφθούν και τα προβλήματα που η κυβέρνηση κρύβει, επιμελώς, κάτω από το χαλί.

Έχουν συσσωρευτεί πολλά αδιέξοδα σε όλα σχεδόν τα πεδία, τα οποία οδηγούν νομοτελειακά την κυβέρνηση στο να επιλέξει ή να διαμορφώσει τις συνθήκες για να στήσει πρόωρες κάλπες.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν μια μοναδική ευκαιρία. Να ανατρέψουν το σημερινό παρωχημένο πολιτικό σκηνικό, ενισχύοντας το Κίνημα Αλλαγής. Γιατί η επιλογή αυτής της χώρας δεν μπορεί να είναι η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο