Οι Ρώσοι αθλητές που συμμετείχαν στη «φιέστα» του Πούτιν για την προσάρτηση της Κριμαίας, φορώντας το σύμβολο «Ζ», βρέθηκαν στο στόχαστρο ομοσπονδιών και χορηγών.

Πρωταθλητές του σκι, της γυμναστικής, του καλλιτεχνικού πατινάζ και της κολύμβησης συγκεντρώθηκαν στη σκηνή την Παρασκευή, στη εκδήλωση που έγινε με κεντρικό πρόσωπο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Εβγκένι Ρίλοφ, βρίσκεται ήδη υπό έρευνα από την αρμόδια ομοσπονδία για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση.

«Η Fina είναι βαθιά απογοητευμένη για τις αναφορές σχετικά με την εμφάνιση του Ρίλοφ στο γήπεδο» αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι ερευνά περαιτέρω το ζήτημα. Ο πρωταθλητής έχασε επίσης και τη συμφωνία συνεργασίας με την κατασκευάστρια εταιρεία μαγιό Speedo λόγω της συμμετοχής του στην εκδήλωση.

Μετά την παρουσία του στο στάδιο, η Speedo μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει τερματίσει τη χορηγία του Evgeny Rylov με άμεση ισχύ αναφέρει η εταιρεία, που καταδίκασε τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξέφρασε αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, τους αθλητές και όσους έχουν επηρεαστεί από τη σύγκρουση.

Η Speedo ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα δωρίσει το υπόλοιπο της χορηγίας στο Ρίλοφ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι αθλητές, συμπεριλαμβανομένου και του κολυμβητή, εμφανίστηκαν φορώντας μπουφάν με το γράμμα «Ζ» στο στήθος. Το γράμμα έχει γίνει σύμβολο υποστήριξης για τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης σε τεθωρακισμένα οχήματα της ρωσικής πλευράς που επιχειρούσαν στην Ουκρανία.

Στη φιέστα μετείχαν οι αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ Βικτόρια Σινιτσίνα, Νικίτα Κατσαλάποφ, Ευγενία Ταράζοβα και Βλαντίμιρ Μποροζόφ, ο σκιέρ Αλεξάντερ Μπολσούνοφ και οι δίδυμες αδερφές Ντίνα και Αρίνα Αβερίνα της ρυθμικής γυμναστικής. Οι αθλητές βρέθηκαν στη σκηνή καθώς παιζόταν ο εθνικός ύμνος, σε μια προφανή αναφορά και για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όσο και από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ.

Η εκδήλωση έγινε στην επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, ενώ περιελάμβανε πατριωτικά τραγούδια και ύμνους για τα ρωσικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δεκάδες αθλήματα απέκλεισαν Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές μετά από σύσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.