Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ανέφερε πως κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να συζητήσουν το αίτημα της Ρωσίας: «Οι μη φιλικές χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο».

«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται επίσης να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγο νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του δε θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έδωσε μία εβδομάδα στις ρωσικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα σε ρούβλια.

«Δεν έχει νόημα να παραδίδουμε τα αγαθά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και να λαμβάνουμε πληρωμή σε δολάρια, ευρώ και πολλά άλλα νομίσματα», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει μία σειρά μέτρων το συντομότερο δυνατό ώστε η Ρωσία να πληρώνεται σε Ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει σε «μη φιλικές χώρες».

Ο Πούτιν, σημείωσε ακόμη ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές που προβλέπονται στα συμβόλαια και εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.