Η τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό, καθώς και των 6 επιπλέον Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική μας Αεροπορία, θα πραγματοποιηθεί στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ», στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Η υπογραφή των δύο συμβάσεων, οι οποίες εμπεριέχουν αρκετές επιμέρους συμφωνίες, θα γίνει από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και από γαλλικής από την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, με φόντο τα ομοιώματα των δύο υπερόπλων, η πλήρης ένταξη των οποίων στο ελληνικό οπλοστάσιο εκτιμάται πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, μετατρέποντας τη χώρα μας σε περιφερειακή υπερδύναμη της Ν.Α Μεσογείου.

Οι δύο υπουργοί, στις δηλώσεις τους, θα επιβεβαιώσουν τη στενή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση στον αμυντικό τομέα, ενώ θα συζητήσουν και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξή και διεύρυνσή της.

Χαρακτηριστικό της σημαντικότητας που προσδίδουν οι Γάλλοι στη σημερινή επίσκεψή τους στην Ελλάδα, αλλά και του μεγέθους των δύο συμφωνιών για την αμυντική τους βιομηχανία, αποτελεί το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία τους αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας και από ορισμένα κορυφαία στελέχη των εταιρειών Naval Group, κατασκευάστρια εταιρεία των Belh@rra και Dassault Aviation κατασκευάστρια των Rafale.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, αναμένεται να φθάσει με ειδική πτήση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το απόγευμα. Από το αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή θα φύγει κατευθείαν για τη Μαρίνα Φλοίσβου και το Θωρηκτό Αβέρωφ. Εκεί, θα τους περιμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ΥΦΕΘΑ κ. Νίκο Χαρδαλιά, Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου, Α\ΓΕΕΘΑ κ. Κων. Φλώρο, Α/ΓΕΣ κ Χ. Λαλούση, Α/ΓΕΝ κ. Στ. Πετράκη, Α/ΓΕΑ κ. Θ. Μπουρολιά και Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Α. Αλεξόπουλο.

Αμέσως μετά την τελική υπογραφή των συμβάσεων, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν με πλωτά μέσα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο θα βρίσκεται ναυλοχημένο στον Φαληρικό όρμο, όπου και θα παραμείνει για μερικές ημέρες. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται εδώ και καιρό στις ελληνικές θάλασσες και το Σάββατο αναμένεται να κατευθυνθεί στο ναύσταθμο της Κρήτης.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, την 25 Μαρτίου, πρόκειται να εκπροσωπήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρακολουθώντας από την εξέδρα των επισήμων τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία Συντάγματος. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η διέλευση των πρώτων 6 ελληνικών Rafale, που ήδη από τις αρχές του έτους έχει εντάξει στο δυναμικό της η Πολεμική μας Αεροπορία.