Συνεχίζονται οι Ρωσικές επιθέσεις στις Ουκρανικές πόλεις με τις δυνάμεις εκει να αντιστέκονται και να ανταπετίθονται.

Η Ρωσία, σίγουρη οτι θα καταφέρει απο την πρώτη κιόλας στιγμή να πλήξεις τους στόχους της, έφτασε σε ένα σημείο που “κόλλησε” και δεν μπόρεσε να προχωρίσει, έτσι ακριβώς όπως το είχε στο μυαλό της.

Τη στιγμή πάντως που αναλυτές «έβλεπαν» ότι η Ρωσία θα περιορίσει τη στρατηγική της στα ανατολικά, έγιναν επιθέσεις με πυραύλους στο Λβιβ, μια πόλη στα δυτικά, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Το πιο επικίνδυνο περιστατικό μέχρι στιγμής, ήταν, είναι και θα είναι η επίθεση σε ερευνητική πυρηνική εγκατάσταση στο Χάρκοβο. «Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», έλεγε η ανάρτηση του ουκρανικού κοινοβουλίου, που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

Το πρωί της Παρασκευής, ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν δυο πόλεις κοντά στο Κίεβο. Τα ξημερώματα της Κυριακής, η Kyiv International μετέδωσε ότι απελευθερώθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις δυο ακόμα μικρές πόλεις, η Πολτάβκα και Μαλινίβκα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα, η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι οι Ουκρανοί ανέκτησαν και την πόλη Τρόστιανετς, στα βόρεια του Σούμι. Το CNN, σε ρεπορτάζ του, επιβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν χωριά στην πόλη Σούμι και το Βιλκίβκα, έναν οικισμό που βρίσκεται στα 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, στα βορειοανατολικά.

Σε νέα του ενημέρωση, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να χτυπούν από αέρος και με πυραύλους «στόχους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων στόχων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Οι Βρετανοί τονίζουν ότι η στρατηγική της Ρωσίας είναι να χτυπά με οπλισμό που εκτοξεύει από ρωσικό έδαφος, «για να μειώσουν την έκθεση των αεροσκαφών τους στις αντιαεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας».

Μεταξύ άλλων, το βρετανικό υπ. Άμυνας, επικαλούμενο τις ΗΠΑ, λέει ότι φτάνει «έως και το 60% το ποσοστό βλαβών σε αυτά τα όπλα» κάτι που επιδεινώνει την αναγκάζει να «επιστρέψει» σε λιγότερο εξελιγμένους πυραύλους ή να αποδεχθεί ότι θα πρέπει να ρισκάρει τα αεροσκάφη της.