Οι G7 αποφάσισαν να απορρίψουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνονται εφεξής μόνον σε ρούβλια οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την απόφασή του για τις «μη φιλικές χώρες», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα τα κράτη που της έχουν επιβάλει κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε μάλιστα εντολή στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να επεξεργαστεί τη διαδικασία ώστε οι αγοραστές να προμηθεύονται ρούβλια σε μια προφανή κίνηση να στηρίξει το εθνικό νόμισμα της χώρας του, που έχει καταρρεύσει έναντι άλλων νομισμάτων.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός ενέργειας και αντικαγκελάριος της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι «όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μονομερές και θα συνιστούσε σαφή παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

Ο Χάμπεκ τόνισε ότι «η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή και θα παροτρύνουμε τις εταιρείες που επηρεάζονται να μην ακολουθήσουν το αίτημα του (Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν».

Η απάντηση Ρώσου βουλευτή
Ο Ρώσος βουλευτής Ιβάν Αμπράμοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η άρνηση της G7 να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι υπουργοί Ενέργειας από την Ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών απορρίπτουν τα αιτήματα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες για το ρωσικό αέριο με ρούβλια, δήλωσε τη Δευτέρα η Γερμανία.

Ο Αμπράμοφ συμμετέχει στην επιτροπή οικονομικής πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της άνω αίθουσας του ρωσικού κοινοβουλίου.