Άνοιξε σήμερα η αυλαία των καταθέσεων των γυναικών που καταγγέλλουν τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Στο βήμα ανέβηκε πρώτη στο βήμα του μάρτυρα η νεαρή γυναίκα που κατηγορεί τον προφυλακισμένο ηθοποιό ότι την βίασε με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επέμεινε στα όσα είχε αρχικά ισχυριστεί και την υπεράσπιση να κάνει λόγο για αντιφάσεις.

Η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση της νεαρής γυναίκας μετέφερε τις διαφωνίες μεταξύ υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής έξω από τη δικαστική αίθουσα. Και αυτό γιατί οι δυο πλευρές διατύπωσαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με τον τρόπο που, τελικά, διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

«Θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν» ανέφερε σε δήλωση του ένας εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής σχετικά με την κατάθεση της καταγγέλλουσας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Δυστυχώς, οι πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η καταγγέλλουσα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές» ήταν η θέση της υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη για την κατάθεση που θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1η Απριλίου οπότε και η νεαρή γυναίκα θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Κομβικής σημασίας κατάθεση

«Ζητήσαμε την κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών για την προστασία της ιδιωτικότητας των θυμάτων. Τα δικαιώματα του κατηγορουμένου καλύπτονται. Τη δημοσιότητα την θέλουμε κι εμείς για τη συνέχεια» δήλωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής σημειώνοντας πως η πρώτη κατάθεση «κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανάκριση. Θα είναι κομβική, δύσκολη και μακρά. Θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση».

Αλλά και ο δικηγόρος, Ανδρέας Βαγγόπουλος που εκπροσωπεί την δεύτερη γυναίκα που θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του δικαστηρίου να κάνει δεκτό το αίτημα τους τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό «Τα φερόμενα ως θύματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν».

Η δίκη αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και στο κίνημα metoo

Διαφορετική θέση διατύπωσε ο συνήγορος της γυναίκας που δεν στήριξε το αίτημα για να καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη. Ο νομικός της παραστάτης, Ζαχαρίας Σαλούστρος εξήγησε πως η εντολέας του θεωρεί απαραίτητη τη δημοσιότητα της δίκης.

«Σίγουρα θα υποστεί ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία, όμως είναι μια δίκη που αφορά όλους μας, που αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και αφορά και στο κίνημα metoo. Είμαστε αποφασισμένοι να είναι όλα σε δημοσιότητα ώστε να φανεί στον θεατρικό χώρο και το συμβαίνει με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο» τόνισε σε δηλώσεις του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής .

«Δώσαμε νομική μάχη προκειμένου η δίκη να διεξαχθεί με ανοιχτές τις θύρες, ώστε να μπορεί η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί. Δυστυχώς, οι πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η καταγγέλλουσα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές» ανέφερε, από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη σχολιάζοντας την κατάθεση της γυναίκας που έχει καταγγείλει ότι βιάστηκε κατ’ εξακολούθηση από τον προφυλακισμένο ηθοποιό και εκφράζοντας, παράλληλα, την αντίθεση του να διεξαχθεί η διαδικασία χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη.

«Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διασυρμού»

Οι δικαστές, νωρίτερα, έκαναν δεκτό το αίτημα των δυο από τις τρεις γυναίκες που καταγγέλλουν τον Πέτρο Φιλιππίδη να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών παρά την αντίθεση άποψη της εισαγγελικής λειτουργού αλλά και της υπεράσπισης του κατηγορούμενου. Ομόφωνα , το δικαστήριο έκρινε πως οι επίμαχες καταθέσεις πρέπει να δοθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κρίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι με αυτό τον τρόπο οι γυναίκες θα μπορέσουν να αναφερθούν με λεπτομέρειες στα περιστατικά που καταγγέλλουν.

Το αίτημα της πολιτικής αγωγής πως «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διασυρμού» των γυναικών που στρέφονται κατά του Πέτρου Φιλιππίδη ανέβασε τους τόνους στη δικαστική αίθουσα με την συνήγορο του κατηγορούμενου ηθοποιού Κική Μπακιρτζίδου να διατυπώνει αντίθετη άποψη λέγοντας: «Εκτίθεστε κύριες μου, ποικιλοτρόπως και δε μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο». Η αντίδραση των νεαρών γυναικών αλλά και των συνηγόρων τους ήταν άμεση. «Δεν σέβεστε τα θύματα… Ντροπή» ήταν η απάντηση του Αλέξανδρου Μίντζια συνηγόρου πολιτικής αγωγής . Μάλιστα, για να πέσουν οι τόνοι χρειάστηκε το δικαστήριο να προχωρήσει στην διακοπή της δίκης. Οι δικαστές είχαν, ήδη, ακούσει τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου ηθοποιού, Μιχάλη Δημητρακόπουλο να εκφράζει την αντίθεση του στο αίτημα. «Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική της πραγματικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Όλη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Τα πάντα είχαν διακινηθεί σε φωτοτυπία. Ένας δεν είχε βγάλει το υπόμνημα του κατηγορουμένου, να υπάρχει η θέση του. Κάποιες έδωσαν συνεντεύξεις και το δημοσιοποίησαν από μόνες τους. Τότε δεν είχαν ψυχικό βάρος και άγχος; Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολο τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππίδη. Οι τρεις καταγγέλλουσες είναι όλη η δικογραφία. Δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας…» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.