Τα ονόματα που «παίζουν» σε Επικρατείας και Α’ Αθήνας.

Μπορεί να απομένουν 15 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, ωστόσο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που μετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον να μπουν στη μάχη του σταυρού.

Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια λόγω της ένταξης των νέων υποψηφίων, ενώ ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να αλλάξει και τα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να δώσει το νέο στίγμα των προθέσεων διεκδικώντας μία δεύτερη θητεία.

Στο τέλος της τετραετίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, ενώ κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να αποσυνδέσουν τις όποιες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων γίνονται από τις πρόωρες κάλπες. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη μειονεκτούν σε σχέση με τους βουλευτές και τους πολιτευτές, καθώς δεν γνωρίζουν την εκλογική τους περιφέρεια, ενώ επίσης δεν έχουν άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους. Γι’ αυτόν τον λόγο θα προηγηθούν οι ανακοινώσεις συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να οργανωθούν και να ετοιμαστούν για τον προεκλογικό αγώνα.

Ήδη έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας ο οποίος έχει αρχίσει να κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχει ανεβάσει ιδιαιτέρως τις μετοχές του, με την αποτελεσματικότητά του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην Ανατολική Αττική.

Τα πάνω-κάτω!

Οι περισσότερες αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς αρκετοί θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, ενώ άλλοι δεν θα πολιτευτούν. Ο Παν. Πικραμμένος πιθανότατα δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ ο Γ. Γεραπετρίτης θα μετακινηθεί στην Α’ Πειραιά και ο Θ. Σκυλακάκης στην Α’ Αθήνας. Εκτός του Επικρατείας θα τεθεί και ο Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος, μετά το αποτυχημένο του πέρασμα από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Μαξίμου.

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη, στην περίπτωση που ο Γιάννης Οικονόμου αποχωρήσει από τη θέση του εκπροσώπου για να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στη Φθιώτιδα. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αρχικά προοριζόταν για την Α’ Αθήνας, δεν θα μπορέσει να μπει στη μάχη του σταυρού, εάν εκπροσωπήσει τελικά προεκλογικά το κόμμα. Ένα ακόμη όνομα που «παίζει» είναι αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, δεν θα είναι πιθανότατα υποψήφια στα Χανιά, θέση την οποία θα καταλάβει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης.

Η μάχη της Α’ Αθήνας

Πρώην και νυν υπουργοί αλλά και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη θα «συγκρουστούν» στην Α’ Αθήνας. Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θανάσης Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Φωτεινή Πιπιλή και Άγγελος Συρίγος είναι τα ονόματα που μετείχαν στο προηγούμενο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ωστόσο η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου άδειασε μία θέση, την οποία διεκδικούν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που έχει δηλώσει έτοιμος να επανακάμψει, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, που επιθυμεί να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, αλλά και ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο γρίφος

Αρκετά όμως είναι τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα για τα οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση. Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου πιθανότατα θα είναι υποψήφια στην Α’ Πειραιά ενώ έχει ακουστεί και για την Α’ Αθήνας. Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, που αρχικά είχε πάρει κατεύθυνση προς την Ευρυτανία, πιθανότατα δεν θα είναι υποψήφια μετά από αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις. Άγνωστο παραμένει το τι θα πράξει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να τον θέλουν να μην είναι υποψήφιος. Το ίδιο ισχύει και για τον Θεόδωρο Λιβάνιο, αν και κάποια σενάρια τον θέλουν να είναι στα ψηφοδέλτια της Δυτικής Αττικής.

Κατεβαίνει στην κοινωνία για να αφουγκραστεί τους πολίτες

Ο πρωθυπουργός, παρά τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχειρεί νέο άνοιγμα προς την κοινωνία με στοχευμένες περιοδείες σε περιοχές της Αττικής και της Περιφέρειας. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επικοινωνήσει τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και να έρθει σε απευθείας επαφή με τους πολίτες, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας. Ένα πρώτο δείγμα των όσων προγραμματίζονται να γίνουν έδωσε με την επίσκεψή του την προηγούμενη Τρίτη στην κεντρική λαχαναγορά στου Ρέντη. Με αφορμή τις προσυνεδριακές διασκέψεις, που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα δώσει το «παρών» στην πρώτη προσυνεδριακή συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαρτίου στο Αιγάλεω, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν αποκλείεται μάλιστα η εκδήλωση να συνδυαστεί με περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο της πόλης της Δυτικής Αθήνας. Θα ακολουθήσουν στις 2 Απριλίου η Θεσσαλονίκη, στις 11 Απριλίου το Χαλάνδρι, στις 16 Απριλίου το Ηράκλειο Κρήτης και στις 18 Απριλίου η Νίκαια.

 

του Σωτήρη Σταθόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο