Στο ολοένα και αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας αναφέρεται, σε συνέντευξή του στο «Π», o αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. «Η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα αναγνωρίζει πλέον την Ελλάδα ως έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς», σημειώνει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, την οποία επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κερδοσκόποι, τονίζει πως οι έλεγχοι του υπουργείου είναι σαρωτικοί.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως την κατάσταση στην Ουκρανία εκμεταλλεύονται κερδοσκόποι, αυξάνοντας τις τιμές στα καύσιμα. Από τους ελέγχους που κάνουν τα κλιμάκια του υπουργείου, έχετε διαπιστώσει παραβάσεις;

Η κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος είναι πολύ δύσκολη και έχει προκαλέσει αυξήσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Ως κυβέρνηση έχουμε υποχρέωση να σκύψουμε στα προβλήματα των πολιτών και αυτό κάνουμε, στηρίζοντας στοχευμένα με όλη τη δημοσιονομική μας δύναμη τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ευάλωτους. Φυσικά και διαπιστώνονται παραβάσεις, για τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα. Οι εκατοντάδες έλεγχοι που διενεργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου μας είναι καθημερινοί και, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες, εντείνονται διαρκώς. Μόνο μέσα σε έναν μήνα έγιναν 3.500 έλεγχοι. Θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για κερδοφορία από ορισμένους, όταν μάλιστα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πιέζονται σε τέτοιον βαθμό. Και να θυμίσουμε ότι τα πρόστιμα που προβλέπονται για την παραβίαση του πλαφόν κέρδους ξεκινούν από 5.000 ευρώ και αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ.

Βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Στη χώρα μας υπάρχει επάρκεια προϊόντων; Μπορεί να μπει «φρένο» στις ανατιμήσεις;

Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν το εξής: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας, τα ράφια των σούπερ-μάρκετ είναι γεμάτα και έτσι θα παραμείνουν. Δεν υπάρχει η οποιαδήποτε έλλειψη. Κανένας μας δεν χρειάζεται να αγοράζει τίποτα περισσότερο από τα αναγκαία, αυτά δηλαδή που αγόραζε και πριν από την κρίση και τα οποία έχει άμεση ανάγκη το νοικοκυριό του ή η επιχείρησή του για την καθημερινή της λειτουργία. Για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, η Πολιτεία είναι εδώ και θα συνεχίσει να στηρίζει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, όλες τις ομάδες των συμπολιτών μας με στοχευμένα μέτρα. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για το πακέτο μέτρων στήριξης 1,1 δισ. ευρώ για 3,2 εκατ. συμπολίτες μας, με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, είναι χαρακτηριστικές. Στο ίδιο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής κινούνται και οι μόνιμες φοροελαφρύνσεις που προβλέπει το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, βάσει των οποίων ενισχύεται το διαθέσιμο εισόδημα. Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, προσβλέπουν σε μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα συνολικό πρόβλημα. Να σημειώσουμε ότι, ακόμα και εντός του δύσκολου πλαισίου στο οποίο βρισκόμαστε, η Ελλάδα απέχει πλέον πολύ λίγο από την ένταξή της στην «επενδυτική βαθμίδα», κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την επενδυτική της αξιοπιστία.

Πόσο σημαντική είναι για τη στήριξη της οικονομίας, που βάλλεται από την ενεργειακή κρίση, η ψήφιση του νέου ΕΣΠΑ;

Οι διαφοροποιήσεις που εισάγονται με το νέο ΕΣΠΑ ’21-’27 στοχεύουν στη βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου και εντάσσονται σε μία από τις βασικές πολιτικές αρχές της κυβέρνησής μας: Λιγότερο κράτος, περισσότερη εμπιστοσύνη προς και από τους επενδυτές. Οδηγεί τη χώρα στη νέα ψηφιακή εποχή, στοχεύει στη διαφάνεια και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Γενικότερα, όμως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η χώρα μας, με την αταλάντευτη μεταρρυθμιστική της πορεία, προσέλκυσε τα τελευταία δυόμισι χρόνια μεγάλους επενδυτές από το εξωτερικό (π.χ. Microsoft, Pfizer, Cisco κ.ά.), μείωσε την ανεργία με τρόπο που την έφερε στη πρώτη θέση της Ευρωζώνης και της ΕΕ και ανέτρεψε το «brain drain». Το 15% έως 20% των εργαζομένων που προσλαμβάνονται σε αυτά τα νέα επενδυτικά σχήματα είναι Έλληνες από το εξωτερικό.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από ακόμη έναν αμερικανικό κολοσσό να επενδύσει στη χώρα μας. Έχετε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες να μας δώσετε ή ποιον τομέα αφορά;

Από τις επαφές με πολιτικούς και επιχειρηματικούς φορείς κατά την επίσκεψή μου στην Ουάσινγκτον, επιβεβαιώθηκε το αυξανόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτό του επενδυτικού κολοσσού των ΗΠΑ, της DFC. Συζητήσαμε για επενδύσεις σε ενεργειακά και άλλα αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στη λειτουργία των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό και η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, ένα από τα βασικότατα συμπεράσματα της επίσκεψής μου στην Ουάσινγκτον είναι ότι η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα αναγνωρίζει πλέον την Ελλάδα ως έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς και ότι, παρά το αβέβαιο περιβάλλον που δημιουργεί ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται διαρκώς.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο