Η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, κληθείσα να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια, κάνει λόγο για «στάχτη στα μάτια». Εμφανίζεται συγκλονισμένη με το ουκρανικό δράμα και θεωρεί ότι η κρίση αυτή θα είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για όλους.

Στο εσωτερικό μέτωπο αναρωτιέται όχι αν θα αντέξει η κυβέρνηση αλλά οι πολίτες, ενώ στέλνει το δικό της κάλεσμα για την ανάγκη αυτοοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.

Όταν η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα, ασκείτε κριτική. Το ίδιο κάνετε όμως και όταν λαμβάνονται μέτρα. Τελικά, μήπως έχει δίκιο η λαϊκή σοφία που λέει ότι «όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λέει»;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο… «χιλιοστό διάγγελμά του», παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι λιγοστά και δεν αφορούν το σύνολο των πολιτών. Τα μέτρα αυτά έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και δυστυχώς δεν αρκούν να αντιμετωπίσουν τη σφοδρή ενεργειακή κρίση που σφυροκοπά τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με απλά λόγια, δεν φτάνουν ούτε για τα έξοδα δύο ημερών!

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής γνωρίζουν πια όλοι ότι δεν είναι θιασώτης των «άναρθρων κραυγών». Εδώ και καιρό, έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, με παρεμβάσεις, προτάσεις και δράσεις κατά της ακρίβειας. Δεν θα κουραστούμε να ζητάμε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα στοχευμένα μέτρα στήριξης που έχουμε καταθέσει και έχουμε υπολογίσει πόσο στοιχίζουν. Πώς λοιπόν να συμβιβαστούμε με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όταν αυτά που ανακοίνωσε ήταν «στάχτη στα μάτια» των πολιτών;

Η ρωσική εισβολή αλλάζει το γεωπολιτικό παιχνίδι. Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ώστε να μη βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο; 

Νιώθω την ανάγκη να πω καταρχήν ότι το εξελισσόμενο δράμα που παρακολουθούμε στην Ουκρανία με συγκλονίζει. Παρά την αρχική αμηχανία των ηγετών της ΕΕ μπροστά στη βάρβαρη ρωσική εισβολή, η Ευρώπη κατάφερε να βρει τον κοινό βηματισμό της και να αναλάβει έγκαιρα δράση. Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε συλλογικά και άμεσα στα επόμενα στάδια, προς μια πραγματική ολοκλήρωση, σε σχέση με την αμυντική και εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα, σε όλη αυτήν τη διαδικασία της ολοκλήρωσης, πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για την άμεση αναγκαιότητα πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος της Ουκρανίας και για τη δημιουργία Ευρωστρατού.

Θα αντέξει η κυβέρνηση την πίεση που δημιουργεί η ακρίβεια, ώστε να εξαντλήσει την τετραετία;

Το θέμα δεν είναι εάν θα αντέξει η κυβέρνηση να φτάσει έως το τέλος της τετραετίας, αλλά εάν θα αντέξουν οι πολίτες! Τα όρια των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας έχουν ήδη ξεπεραστεί. Οι ασύμμετρες επιθέσεις που δέχεται ο ελληνικός λαός, ιδίως τα τελευταία χρόνια, από την υγειονομική, την οικονομική, την κλιματική, την προσφυγική και την ενεργειακή κρίση, τον έχουν κυριολεκτικά τσακίσει.

Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Δίνει πολλά στους λίγους και ελάχιστα στους πολλούς. Το αποδεικνύει καθημερινά, σε κάθε μέτρο που λαμβάνει, σε κάθε διάταξη που ψηφίζει. Η χώρα, όμως, απαιτεί ολοκληρωμένο και προοδευτικό σχέδιο, με πρόταγμα τους ευάλωτους εισοδηματικά ανθρώπους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που χρήζουν άμεσης στήριξης.

Ποιο είναι το μήνυμα από την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός σας, υπό τη νέα ηγεσία;

Η αυτοοργάνωση! Μια πρωτότυπη διαδικασία που θα αποτελέσει τη θεσμική γέφυρα μεταξύ του κόμματος και της κοινωνίας των πολιτών. Αυτοοργάνωση σημαίνει πολιτικές διαδικασίες από κάτω προς τα πάνω, σε μια διαρκή σχέση, που δεν τελειώνει ποτέ, αλλά συνεχίζεται, επεκτείνεται, ανατροφοδοτείται. Ένας συλλογικός διανοούμενος της εποχής μας, όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρός μας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εγκαινίασε την νέα εποχή, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη της αναγέννησης και της οργάνωσης του κόμματος. Το μήνυμα που εκφράστηκε, ομόφωνα, από όλα τα στελέχη μας, είναι ότι… πιάνουμε δουλειά! Νιώθω συγκίνηση, καθώς χρόνια τώρα κουβαλάμε ένα μεγάλο ιδεολογικό φορτίο, που πρέπει να αξιοποιήσουμε για τη χώρα. Έτσι, λοιπόν, αφοσιωμένοι στον στόχο μας και προσανατολισμένοι στη βασική αποστολή μας, που είναι η υπεράσπιση του λαού και της πατρίδας, κάνουμε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ένα κόμμα ανοιχτό, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες και όλοι. Διότι νιώθουμε ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως τη σοσιαλδημοκρατία και τα προτάγματά της: τον άνθρωπο, με όλες τις ανάγκες του και σε όλες τις εκφάνσεις του. Γι’ αυτό θα συνεχίζουμε να παλεύουμε, με δύναμη και ορμή. Όπως ακριβώς κάνει όποιος νιώθει την έννοια του καθήκοντος και του χρέους…

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο