«Ο κ. Σταϊκούρας δεν φέρνει λεφτά από το σπίτι του. Αυτά είναι χρήματα φορολογουμένων ή χρήματα από δανεισμό που μπορεί να παίρνουμε, με όλα όμως τα ρίσκα. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα ή μαγικές συνταγές. Και όπως εμείς δεν κομπάζουμε για αυτά τα απαραίτητα βοηθήματα που δίνουμε, έτσι και εσείς μην τα υποβαθμίζετε, δίνοντας την εντύπωση ότι με μαγικό ραβδί  μπορούμε να βρούμε τα χρήματα».
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στη κριτική της Αντιπολίτευσης για ανεπαρκή μέτρα και υπεραμυνόμενος της τροπολογίας που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που συζητείται στην Ολομέλεια, και προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για πέντε κατηγορίες: Στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και στους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος παιδιού.
«Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι λύθηκαν τα προβλήματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με τα επιδόματα που τους δίνουμε. Απλώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι στη παρούσα φάση μπορούμε να πάμε μέχρι εκεί. Και εμείς θέλαμε ψηλότερα επιδόματα υπάρχουν όμως συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την κριτική βουλευτών της Αντιπολίτευσης, που τα χαρακτήρισαν ψίχουλα και ανεπαρκή τα μέτρα.
Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση είναι συνολικού ύψους 324 εκατ. ευρώ και θα καλύψει 1.700.000 δικαιούχους περίπου.
Ειδικότερα:
-Σε 677.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ, συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ, θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν χρέη ενώ τα κριτήρια είναι ίδια με αυτά της χορήγησης του επιδόματος που δόθηκε τα Χριστούγεννα.
Σημείωσε εδώ ότι για το προηγούμενο επίδομα εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν από τις υπηρεσίες της ΑΔΑΕ όλες, και οι 27.000 ενστάσεις που είχαν κατατεθεί γιατί δεν τηρούσαν σωρευτικά τα κριτήρια.
-Σε 167.000 δικαιούχους θα καταβληθεί μέχρι την 21η Απριλίου, το αναπηρικό ή άλλο επίδομα του ΟΠΕΚΑ, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 33,4 εκατ. ευρώ.
-Σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες θα καταβληθεί το ποσό των 200 ευρώ το οποίο υπολογίζεται να φθάσει συνολικά στα 7 εκατ. ευρώ.
-Σε 240.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε ακραία φτώχεια θα χορηγηθεί τον Απρίλιο διπλή δόση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους  51 εκατ. ευρώ.
-Σε 625.000 δικαιούχους θα καταβληθεί για τον Απρίλιο, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 97,5 εκατ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορεί να κάνει με βάσει τον προϋπολογισμό και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Δεν κομπάζουμε. Στεκόμαστε δίπλα στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας με συνεχείς παρεμβάσεις», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.