Παρότι το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού γύρου των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων, έφερε μια αισιοδοξία για την ολοκλήρωση των εχθροπαξιών στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, οι ενέργειες, αλλά και οι δηλώσεις αξιωματούχων που ακολούθησαν, από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία και από τρίτους παράγοντες, δείχνουν πως υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί.

Παρά τις δεσμεύσεις της Ρωσίας για άμεση αποκλιμάκωση των επιχειρήσεών της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ, ώστε να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νέες επιθέσεις χθες το βράδυ στην πόλη του Τσερνίχιβ, στο βόρειο μέτωπο της χώρας, από τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον  25 άτομα.

Βάσει του εκπροσώπου του υπουργείου, το Τσερνίχιβ επλήγη τόσο με πυραύλους από αέρος όσο και με βολές από το πυρβολικό, επισημαίνοντας πως παρότι έχει παρατηρηθεί απόσυρση στρατευμάτων τόσο από τη συγκεκριμένη πόλη, όσο και γύρω από το Κίεβο, οι Ρώσοι επιστρέφουν στις θέσεις του στη Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν, να ενισχυθούν και να επιστρέψουν.

Παράλληλα, συνεχίζεται η πολιορκία της Μαριούπολης, εκεί που ένα κτίριο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έγινε στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, όπως ανέφερε σήμερα μια Ουκρανή αξιωματούχος.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν εσκεμμένα ένα κτίριο της ΔΕΕΣ στη Μαριούπολη», έγραψε στο Telegram η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο. «Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για τα θύματα», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν δέχθηκε τα πυρά.

ο Ντμίτρι Πεσκόφ,  μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει παρατηρήσει κάτι «πραγματικά ελπιδοφόρο» ή «μια σημαντική πρόοδο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία. Η Μόσχα χαιρέτισε μεν το γεγονός ότι το Κίεβο διατύπωσε τα αιτήματά του σε γραπτή μορφή, αλλά «υπάρχει ακόμα μακρά περίοδος εργασίας» ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες μέχρι την τελική συμφωνία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ουκρανών της διαπραγματευτικής ομάδας, Νταβίντ Αραχαμία τόνισε, σε συνέντευξή του στο ουκρανικό δίκτυο RBC-Ukraine πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και δεν μπορεί να γίνει κανένα ουκρανικό δημοψήφισμα για την ασφάλεια, όσο τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στα εδάφη μας».

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, οι ανώτεροι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί και αρνούνται, προς το παρόν, να χαρακτηρίσουν τα αποτελέσματα των χθεσινών διαπραγματεύσεων.