Η υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας, Ασένα Σερμπέζοβα, δήλωσε σήμερα πως η χώρα της θα άρει όλους τους περιορισμούς κατά της Covid-19 από την ερχόμενη Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προστατευτικών μασκών σε εσωτερικούς χώρους και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων για αλλοδαπούς από χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Η άρση των μέτρων έρχεται καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, αποφάσισε να τερματίσει την κατάσταση συναγερμού σε εθνικό επίπεδο, που εισήχθη πριν από δύο χρόνια, όταν ξεκίνησε η πανδημία.

Η γειτονική χώρα παραμένει το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μικρότερο ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού, με λιγότερο από το 30% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο, εν μέσω δυσπιστίας προς τους κρατικούς θεσμούς και κακής ενημέρωσης απέναντι στα εμβόλια. Η πανδημία έχει σκοτώσει 36.498 ανθρώπους στη χώρα των 7 εκατομμυρίων.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βουλγαρία έφτασε τις τελευταίες 24 ώρες σε 1.698, χαμηλότερα, από το υψηλό ρεκόρ των 12.399 που καταγράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Άλλες απαγορεύσεις που θα αρθούν, είναι η υποχρεωτική κοινωνική απόσταση, τα όρια χωρητικότητας για εστιατόρια, θέατρα και εκδηλώσεις και διαδικτυακά μαθήματα σε πανεπιστήμια.

Όλοι οι αλλοδαποί θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα εάν διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό Covid, το οποίο χορηγείται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από μόλυνση ή έχουν πρόσφατα βρεθεί αρνητικά στον ιό.

Την ίδια στιγμή και η Ελβετία, θα άρει από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Απριλίου τους τελευταίους από τους εναπομείναντες περιορισμούς της για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς η χώρα επιδιώκει μια κανονικότητα με την ύπαρξη του ιού.

Η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εγκαταστάσεις υγείας, καθώς και η απαίτηση αυτοαπομόνωσης για πέντε ημέρες έπειτα από θετικό τεστ θα καταργηθούν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ η ευθύνη για τον περιορισμό του ιού θα ανατεθεί στις τοπικές αρχές, με μια φάση αυξημένης επαγρύπνησης να προγραμματίζεται για τους επόμενους 12 μήνες.

Η κυβέρνηση ανέφερε ακόμη, ότι θα απενεργοποιήσει προς το παρόν την ελβετική ηλεκτρονική εφαρμογή Covid-19 (Swiss COVID app), η οποία εντοπίζει άτομα που είχαν έρθει σε στενή επαφή με άλλους που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Ο αριθμός των λοιμώξεων στη χώρα παραμένει σε υψηλό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, με περισσότερα από 16.462 νέα κρούσματα να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες, αν και μόνο 165 άτομα χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Πάντως, έπειτα από ένα αργό ξεκίνημα, το 69% των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο. Μέχρι τώρα, το 41% πληθυσμού της χώρας έχουν μολυνθεί από τη νόσο, ενώ 13.060 άνθρωποι έχουν πεθάνει.