Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Δήμο Ελευσίνας, τόνισε ότι: «Η προστασία και υποστήριξη των ανήλικων θυμάτων ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Η ημερίδα, με θέμα «πολιτικές για την προστασία και υποστήριξη των ανήλικων θυμάτων εγκληματικών πράξεων: Σύγχρονες ευρωπαϊκές προσεγγίσεις», διοργανώθηκε στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» και του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση Έλενα Ράπτη και ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κώτσηρας σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ληφθεί όλο αυτό το διάστημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών:

«Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών και η προστασία της ανηλικότητας αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που αποτυπώνεται και στις πρωτοβουλίες που έχουν προωθηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας: «Συγκεκριμένα, ολοκληρώσαμε τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο αφορά την περίοδο 2021-2023, αποτελώντας μία ολοκληρωμένη οριζόντια στρατηγική και έχοντας ως άξονα προτεραιότητας, μεταξύ άλλων, μία Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά.

Την ίδια στιγμή, μέσω των πρόσφατων τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, παρέχεται επιπρόσθετη προστασία στα θύματα εγκληματικών πράξεων και ιδίως στα πλέον ευάλωτα από αυτά όπως τα ανήλικα θύματα».

Ο υφυπουργός, αναφέρθηκε  ακόμη, στην πρόσφατη λειτουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι πλέον «επιτρέπεται η διεξαγωγή της κατάθεσης-εξέτασης ανήλικων θυμάτων στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκεί, με συνέπεια η ακρόαση των παιδιών να γίνεται σε φιλικό προς αυτά περιβάλλον, ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίηση κατά την ποινική διαδικασία, να γίνεται βέλτιστη απονομή της Δικαιοσύνης και, εν τέλει, οι ποινικές διαδικασίες να ανταποκρίνονται πλήρως στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, όπου προβλέφθηκε νομοθετικά ξεχωριστή θεματική για την επιμόρφωση των δικαστών επί των δικαιωμάτων των παιδιών και της φιλικής προς αυτά Δικαιοσύνης, ενώ ο κ. Κώτσηρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εργασίας για την ενίσχυση δράσεων και πρωτοβουλιών.

«Η προστασία και υποστήριξη των ανήλικων θυμάτων, των παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με την κακοποίηση και κάθε μορφή βίας, αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Κυβέρνηση, καθώς και για το σύνολο της κοινωνίας μας. Γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουμε να στείλουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα, απλώνοντας ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από τα παιδιά και κάθε ευάλωτο συμπολίτη μας», κατέληξε ο  ο κ. Κώτσηρας.