Σε απολογισμό της θητείας του μέχρι σήμερα προχώρησε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Καταφέραμε όχι απλά να μην εκτροχιαστούμε, αλλά να θέσουμε τις βάσεις ώστε να πραγματοποιηθούν όλα εκείνα για τα οποία δεσμευτήκαμε».

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας είναι ένας δήμος που «γνωρίζει» από προσφυγιά.

Έτσι ακριβώς, 100 έτη από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως το έχουμε ονομάσει στον δήμο μας.

Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού που πρόκειται να το τιμήσουμε στην πόλη μας με τον πρέποντα τρόπο, διοργανώνοντας σε συνεργασία με την οικεία Μητρόπολη πλήθος εκδηλώσεων, θέλοντας να αναδείξουμε αυτήν ακριβώς τη σπουδαία παρακαταθήκη, τη σπουδαία πολιτιστική μας κληρονομιά.

Με εκδηλώσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας αφενός, αλλά και διδαχής για τις νεότερες γενιές αφετέρου.

Στον δήμο σας βρίσκεται το εμβληματικό Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Μιλήστε μας για αυτό.

Το εμβληματικό, όπως σωστά αναφέρετε, Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» αποτελεί ένα από τα θεμέλια της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης μας. Με μία εξαιρετική συλλογή μικρασιατικών κειμηλίων που δόθηκαν στο μουσείο μας από πρόσφυγες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα της Φιλιώς Χαϊδεμένου, που ήταν και αυτή φυσικά που τα συνέλεξε. Με αφορμή λοιπόν το έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού, οφείλουμε να φωτίσουμε και να αναδείξουμε κάθε έκθεμα, κάθε πτυχή του ρόλου και του σκοπού αυτού του μουσείου-κόσμημα για τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Χαλκηδόνα, αλλά και για όλη την Αττική θα έλεγα.

Είστε στο μέσον της θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Δυόμισι χρόνια που, παρά τις μέγιστες δυσκολίες ελέω Covid, με το μειωμένο προσωπικό, τα μειωμένα έσοδα αλλά και την πραγματική ανάγκη προστασίας της υγείας, τόσο των στελεχών του δήμου μας όσο και των συμπολιτών μας, καταφέραμε όχι απλά να μην εκτροχιαστούμε, αλλά να θέσουμε τις βάσεις ώστε να πραγματοποιηθούν όλα εκείνα για τα οποία δεσμευτήκαμε.

Ξεκινώντας από τον εξορθολογισμό των οικονομικών μας, καταφέραμε να ισορροπήσουμε το έλλειμμα που κληρονομήσαμε, να αποπληρώσουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου, κινήσεις αναγκαίες που μας επιτρέπουν σήμερα να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει.

·       Στον στόχο μας για μια καθαρή και περιποιημένη πόλη.

·       Στον στόχο για μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας τεχνικές παρεμβάσεις.

·       Στον στόχο για περιποιημένο πράσινο και στην αναβάθμιση των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών.

Το 2022 θα είναι η χρονιά ορισμένων άκρως σημαντικών για την πόλη μας έργων.

·     Η ολοκλήρωση των συνοδών του γηπέδου της ΑΕΚ έργων καθώς και της υπογειοποίησης και της πεζοδρόμησης των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου & Φωκών.

·     Το έργο της ολικής αναβάθμισης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, την ολοκλήρωση της κατασκευής του 3ου Γυμνασίου-3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας.

·     Ξεκινά η κατασκευή νέου βρεφονηπιακού/παιδικού σταθμού.

·     Θα ξεκινήσει η μετατροπή του πρ. στρατιωτικού εργοστασίου στο πάρκο «Γ. Αποστολάκης» της Νέας Χαλκηδόνας σε πολυχώρο Πολιτισμού.

·     Συνεχίζουμε επίσης τις εργασίες ασφαλτοστρώσεων σε συνοικίες της πόλης και ανακατασκευπαζουμε παιδικές χαρές της πόλης.

·     Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

·     Προχωράμε σε λίγους μήνες στην ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και σε όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές κινήσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Αυτά εν ολίγοις και σε επικεφαλίδες, για να έχουν μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα οι συμπολίτες μας για όσα πράξαμε, πράττουμε και πρόκειται να πράξουμε.

Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας στο επίπεδο των έργων; Όπως για παράδειγμα τα συνοδά έργα του γηπέδου της ΑΕΚ και η αναβάθμιση του Άλσους;

Με συστηματική δουλειά, προχωρήσαμε στην τροποποίηση της προϋπάρχουσας μελέτης διαχείρισης του άλσους μας, αλλαγές που συμπεριλήφθησαν στο ΦΕΚ και προβλέπουν μεταξύ άλλων: Την κατασκευή του Δημοτικού Αναψυκτηρίου (πρώην «Κένταυρος»), τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο κτίριο της πρώην ΕΜΥ, την κατασκευή λυομένου θεάτρου και την απομάκρυνση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων από το άλσος και, φυσικά, το έργο των αναβαθμών στην περιοχή εκείνη του άλσους που συνορεύει με τους πεζοδρόμους πέριξ του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Στην εκλογική αναμέτρηση του 2023 θα είστε ξανά υποψήφιος;

Ξεκίνησα μαζί με τους συνεργάτες μου το 2019 μία δύσκολη προσπάθεια. Μέσα σε τέσσερις, πέντε μήνες δημιουργήσαμε την δημοτική μας παράταξη και τον Ιούνιο του 2019 κερδίσαμε τις εκλογές με σημαντική διαφορά. Θεωρώ λοιπόν και θεωρούμε ως ομάδα ότι είναι υποχρέωσή μας το 2023 να υπερασπιστούμε τη δουλειά και το έργο μας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο