Με την εφαρμογή της Ραδιογονιδιωματικής στην κλινική πράξη θα είμαστε σε θέση πλέον να συνδυάσουμε απεικονιστικές με βιολογικές εξετάσεις και να ανιχνεύουμε πολύ πιο γρήγορα γονιδιακές μεταλλάξεις, οι οποίες υποδηλώνουν την ύπαρξη του καρκίνου σε πιο πρώιμο στάδιο.

Άρα μπορούμε να έχουμε μία πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο αποτελεσματική θεραπεία σε πρώιμο στάδιο της νόσου, ενδεχομένως ακόμα και πριν καν ο ασθενής αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει. Τα παραπάνω ανέφερε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η.Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο κ. Αναστάσιος Γαϊτάνης (εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ) ο οποίος μίλησε με την επιστημονική του ιδιότητα. Ο κ. Γαϊτάνης είναι διδάκτωρ Ιατρικής Φυσικής και Μηχανικός Βιοιατρικής Τεχνολογίας, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας στη βαθμίδα του καθηγητή, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κ. Γαϊτάνης παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο Fm, με αφορμή την μονάδα Ραδιογονιδιωματικής, που αναπτύσσεται στο ΙΙΒΕΑΑ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τη μονάδα αυτή, όπως είπε, θα αγοραστεί ένας νέος υβριδικός τομογράφος PET/MR, ένα κυκλοτρόνιο, καθώς και μία ολόκληρη μονάδα υπολογιστικών συστημάτων για τεχνητή νοημοσύνη. «Με την μονάδα τεχνητής νοημοσύνης θα υπάρξει συνεργασία και με την ερευνητική μονάδα Αρχιμήδης, του ερευνητικού κέντρου “Αθηνά”, όπου συμμετέχει και ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, κ. Κωσταντίνος Δασκαλάκης. Το πρότζεκτ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, θα ξεκινήσει επισήμως περί τα μέσα του τρέχοντος έτους και ο χρόνος υλοποίησης θα είναι μέχρι το τέλος του 2025».

Στόχος να σωθούν ζωές και να μειωθούν τα κόστη διαχείρισης στην ίαση του καρκίνου

Αυτού του είδους η έρευνα, είναι πολύ καινούργια, πολύ διαδεδομένη παγκοσμίως και στόχος όλων των προσπαθειών που γίνονται διεθνώς, είναι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, επισήμανε ο κ. Γαϊτάνης. «Έτσι θα πετύχουμε δύο πράγματα: Καταρχάς θα σώσουμε ζωές που είναι και το βασικότερο. Το δεύτερο είναι ότι θα μειώσουμε τα κόστη διαχείρισης στην ίαση του καρκίνου, αλλά και τις μεγάλες επιβαρύνσεις που έχουν τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο».

Όπως εξήγησε, σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, οι ειδικοί μπορούν να βλέπουν μεταβολές απεικονιστικά όταν συμβαίνουν, σε μοριακό επίπεδο. Η ιατροβιολογική έρευνα έχει δείξει ότι πρώιμος δείκτης ενός καρκίνου μπορεί να είναι κάποια γονιδιακή μετάλλαξη. «Αυτή δεν μπορεί να ανιχνευθεί απεικονιστικά, οι γονιδιακές εξετάσεις είναι πάρα πολύ ακριβές και ενδεχομένως να μην υπάρχει ένδειξη για κάποιον να τις κάνει. Στόχος είναι από τις απεικονιστικές εξετάσεις να βρεθούν οι βιοδείκτες, οι οποίοι μπορεί να χαρακτηρίζουν κάποιου είδους γονιδιακή μετάλλαξη.

Για παράδειγμα το ανθρώπινο μάτι μπορεί να μην διαχωρίζει αν η υφή ενός καρκινικού όγκου είναι σαν μπάλα μπάσκετ, ή σαν μπαλάκι του τένις. Αυτό όμως μπορεί να είναι πολύ χαρακτηριστικό για την εξέλιξη της νόσου, την απόκριση του όγκου σε μία συγκεκριμένη θεραπεία, ή τον χρόνο επιβίωσης ενός ασθενή. Άρα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτή την πληροφορία, η οποία συσχετίζεται ενδεχομένως με κάποια γονιδιακή μετάλλαξη. Το μάτι του γιατρού δεν μπορεί να ανιχνεύσει αυτού του είδους την πληροφορία, οπότε εκεί υπεισέρχεται η επεξεργασία της εικόνας και η τεχνητή νοημοσύνη για να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτή τη σύνδεση».