«Η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός», δηλώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο οποίος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μοιράζεται μαζί μας παιδικές του αναμνήσεις και τις αγωνίες που έζησε αργότερα ως υποψήφιος διδάκτωρ. Παράλληλα, μας αποκαλύπτει πως πάντοτε έχει στο μυαλό του τη συμβουλή που του έδωσε ο πατέρας του, να είναι ο εαυτός του.

Το νέο διεθνές σκηνικό, όπως διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει κάμψη στα επενδυτικά προγράμματα;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί τη μεγαλύτερη γεωπολιτική αναταραχή στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ενεργειακή αναστάτωση, που συνοδεύεται από τη διεθνή έκρηξη των τιμών, δημιουργεί μια νέα και σκληρή πραγματικότητα, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, από τις οποίες αναπόφευκτα πλήττεται και η Ελλάδα. Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, μέχρι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, δεν προβλέπεται εύκολος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος. Προφανώς όμως, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, όσο συνεχίζεται η υπάρχουσα κατάσταση, αναπόφευκτα επηρεάζονται οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, άρα και η επενδυτική δραστηριότητα.

Μπορεί η κυβέρνηση να αντιστρέψει το κλίμα;

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, που στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στις σταθερές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ώστε η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε έναν κόμβο καινοτομίας, ικανό να προσελκύει πολλές επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία δυο χρόνια, παρά την κρίση της πανδημίας, πολλές εταιρείες, εντός και εκτός Ελλάδας, υλοποιούν πολύ σημαντικές επενδύσεις, όπως η Pfizer, η Microsoft, ηApplied Materials, ηCisco, η EY, η Amazon Web Services κ.ά., και αυτό αποτελεί μία έμπρακτη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε.

Από την αρχή της διακυβέρνησης έχετε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και της Τεχνολογίας. Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και χρηματοδότησης νέων προγραμμάτων;

Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά κατά 17,2%, επίδοση που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή της τελευταίας δεκαετίας. Για να το πετύχουμε αυτό, αυξήσαμε σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα των υπερ-εκπτώσεων δαπανών έρευνας και ανάπτυξης από το 130% στο 200%, ώστε να δώσουμε επιπλέον ώθηση σε επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης (R&D), δημιουργώντας ένα πολύ ανταγωνιστικό και ελκυστικό πλαίσιο. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, διότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέες, καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προέρχονται από την Πολιτεία, προχωράμε σημαντικές δράσεις μέσω ΕΣΠΑ, όπως για τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας (innovationclusters), τα κέντρα ικανοτήτων (competencecentres), τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας (technologytransferoffices), δράσεις ενίσχυσης ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων, τα κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους, την απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stockoptions), αλλά και το νέο «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Συνεπώς έχουμε ένα πολύ ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο, το οποίο συνοδεύεται με προγράμματα επιδότησης, άρα είμαστε αισιόδοξοι πως κάθε χρόνο θα έχουμε σημαντική αύξηση στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.

Αναμφισβήτητα, θα μεγαλώσατε μέσα σε ένα πολιτικοποιημένο οικογενειακό περιβάλλον, ως γιος του Σταύρου Δήμα. Τι αναμνήσεις έχετε από τα παιδικά σας χρόνια;

Τα παιδικά μου χρόνια τα νοσταλγώ. Ειδικότερα τις στιγμές με τους γονείς μου και τα αδέρφια μου και τα παιχνίδια που παίζαμε όλοι μαζί, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, σκάκι, τάβλι και επιτραπέζια παιχνίδια.Μεγάλωσα σε ένα εν πολλοίς ευτυχισμένο οικογενειακό περιβάλλον –με τις καλές και κακές στιγμές–, όπως συμβαίνει σε όλους μας. Από εκεί και έπειτα, τα παιδικά μου χρόνια ήταν τη δεκαετία του 1980 και του 1990, όπου υπήρχε και τότε μεγάλη ένταση στην πολιτική ζωή του τόπου, η οποία μπορεί να κατέληγε ακόμα και στα αδέρφια μου και σε εμένα.

Αναμφισβήτητα ο πατέρας σας, έχοντας διαγράψει μια μακρόχρονη πορεία στην πολιτική ζωή του τόπου, έχει αποκομίσει σπουδαία και μεγάλη εμπειρία στα πολιτικά πράγματα. Ποια συμβουλή του κρατάτε;

Να είμαι πάντοτε ο εαυτός μου.

Και τον συμβουλεύεστε μέχρι σήμερα; 

Σαφέστατα συμβουλεύομαι τον πατέρα μου, όπως και τη μητέρα μου, τα αδέρφια μου και φυσικά τη σύζυγό μου. Όλοι επιδιώκουμε να ακούσουμε την άποψη των ανθρώπων που αγαπούμε και εκτιμούμε.

Από μικρός θέλατε να ασχοληθείτε με την ενεργό πολιτική;

Μικρός ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής, πυροσβέστης και αστροναύτης. Για να μην κρύβομαι όμως, ναι, με ενδιέφερε και η πολιτική, αλλά δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός.

Η Νομική και το LondonSchool of Economics πώς προέκυψαν στη ζωή σας;

Πάντοτε ήθελα να ζήσω μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. Σίγουρα επηρεάστηκα και από τους γονείς μου, καθώς η μητέρα μου σπούδασε με υποτροφία και εργάστηκε πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ενώ ο πατέρας μου, αφού τελείωσε τις σπουδές του στην Αθήνα, εργάστηκε ώστε να χρηματοδοτήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Συνεπώς, και οι δύο μας εξιστορούσαν και στους τρεις μας στιγμές της ζωής τους από το εξωτερικό και πόσο αυτό τους βοήθησε. Από εκεί και έπειτα, στο LondonSchool of Economics πέρασα πολύ δημιουργικά χρόνια, καθώς εκεί ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό μου αλλά επίσης δίδαξα σε προπτυχιακούς φοιτητές.

Από τα φοιτητικά σας χρόνια, τι είναι αυτό που σας έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη;

Η δυσκολία στην ολοκλήρωση της διδακτορικής μου διατριβής. Όπως κάθε υποψήφιος διδάκτωρ, έτσι και εγώ ένιωσα μεγάλη ψυχολογική πίεση, ξενύχτησα σε αρκετές βιβλιοθήκες, ήμουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή γράφοντας και σβήνοντας και ξυπνούσα ξαφνικά για να γράψω κάτι που μόλις είχα σκεφτεί και θεωρούσα πως ήταν σημαντικό. Εντέλει όμως, πιο σημαντικό είναι να διαβείς τη διαδικασία ολοκλήρωσης της διδακτορικής διατριβής παρά να κατέχεις τον τίτλο του διδάκτορος. Τουλάχιστον, εάν δεν θες να κάνεις ακαδημαϊκή καριέρα, όπου εκεί προφανώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Ισχύει πως για ένα διάστημα της ζωής σας «φλερτάρατε» με την δημοσιογραφία;

Ναι, η δημοσιογραφία αλλά και η αρθρογραφία πάντοτε με ενδιέφεραν. Και μάλιστα, παράλληλα με τις σπουδές μου, εργάστηκα ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Απογευματινή» στο Λονδίνο και έκανα και μία μαθητεία στο BBC.

Και πριν μπείτε στη Βουλή, είχατε προλάβει να «κολλήσετε ένσημα» ως ελεύθερος επαγγελματίας;

Βεβαίως, πριν πολιτευτώ, εργαζόμουν ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στον κόσμο, δίδασκα σε ένα κολλέγιο και εργαζόμουν σε ένα κέντρο μελετών.

Φέτος κλείνετε μία δεκαετία στη Βουλή. Σας θυμάμαι το 2012, όταν πρωτοεκλεχθήκατε στο Κοινοβούλιο και ήσασταν τότε ο πιο νεαρός βουλευτής της ΝΔ. Εσείς τι θυμάστε από εκείνη την περίοδο;

Όταν πρωτοεξελέγην βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου του 2012, ανακοινώθηκαν αμέσως οι επόμενες εκλογές, που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2012. Εκείνη την περίοδο, όπως και τα επόμενα χρόνια, ήταν πολλές και έντονες οι στιγμές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εάν υπάρχει ένα ασφαλές συμπέρασμα, είναι πως ο εθνικός διχασμός ποτέ δεν είναι επωφελής και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όλοι στην ίδια χώρα ζούμε.

Θυμάστε πως αισθανθήκατε την πρώτη φορά που ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής;

Δεν αισθάνθηκα άγχος, αλλά οπωσδήποτε η πρώτη ομιλία στην Βουλή υποθέτω πως είναι μία ξεχωριστή στιγμή για κάθε βουλευτή. Τουλάχιστον για εμένα σίγουρα ήταν.

Για έναν δραστήριο πολιτικό, υφυπουργό, σύζυγο και πατέρα δύο μικρών παιδιών, υπάρχει ελεύθερος χρόνος;

Είμαι ενεργός πατέρας και απολαμβάνω τον χρόνο με τη σύζυγό μου και τα παιδιά μας. Όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται και έχουν οικογένεια προσπαθούν να βρουν ισορροπία μεταξύ των δύο. Το ίδιο κάνω και εγώ και προσπαθώ, όσο ελεύθερο χρόνο έχω, να τον περνάω με την οικογένειά μου. Με τη σύζυγό μου τη Νικολέττα και τα παιδιά μου παίζουμε πολλά επιτραπέζια παιχνίδια και αθλητικά, κάνουμε ασκήσεις, συζητήσεις και περνάμε χρόνο μαζί.

Από όσο ξέρω, είστε ιδιαίτερα αγαπητός στους «γαλάζιους» συναδέλφους σας βουλευτές. Με ποιους κάνετε παρέα κι εκτός Βουλής;

Κάνω παρέα με αρκετούς βουλευτές. Με κάποιους γνωρίζομαι πολλά χρόνια πριν εκλεγούμε, με άλλους γνωριστήκαμε μέσα στο Κοινοβούλιο. Η πραγματικότητα πάντως είναι πως οι καλύτεροί μου φίλοι είναι από τα παιδικά μου χρόνια.

Η Κορινθία σάς βγάζει πρώτο σε ψήφους. Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει για τον τόπο σας;

Το να σε εμπιστεύονται οι συμπολίτες σου είναι πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη. Ο στόχος μου είναι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να επιλύονται ζητήματα και να προχωρούν σημαντικά πράγματα για τη χώρα μου και τον τόπο μου ειδικότερα.

Και ποια είναι η αγαπημένη σας «γωνιά» στην Κόρινθο;

Ο Νομός Κορινθίας συνδυάζει και βουνό και θάλασσα, αλλά και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μέρη για διασκέδαση. Η ορεινή Κορινθία πάντως είναι από τους αγαπημένους μας προορισμούς οικογενειακά.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο