Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, βλέποντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Μαρίν Λεπέν, να τον προσεγγίζει απειλητικά, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αναδείξτε με νικητή από τον πρώτο γύρο των εκλογών».

Ο πρόεδρος Μακρόν, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Ifop» για λογαριασμό της εφημερίδας «JDD», παραμένει πρώτος στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 27%, όμως η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 22%. Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πάντως, οι Γάλλοι ψηφίζουν Μακρόν, δείχνοντας ότι ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα για τη Λεπέν.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου βαίνει μειούμενη με τον ίδιο να αφιερώνει πολύτιμο χρόνο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Μέσα σε 15 ημέρες, η δημοφιλία του Μακρόν έχει χάσει τουλάχιστον 2,5 μονάδες.

Η διαφορά Μακρόν-Λεπέν μόλις στις πέντε μονάδες κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου, έχει προκαλέσει προβληματισμό στο επιτελείο του Γάλλου προέδρου, ο οποίος προσπαθεί να συντονίσει τις ευρωπαϊκές κινήσεις κατά της ρωσικής επιθετικότητας καθώς έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, που υποστηρίζει τον Μακρόν , εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες τους φόβους του με δηλώσεις στην εφημερίδα «Le Parisien»: «Ναι, η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να νικήσει στις προεδρικές εκλογές», τονίζοντας ότι το πρόγραμμά της είναι «επικίνδυνο».