«Ευτυχώς που δεν βγαίνει κυβέρνηση με την απλή αναλογική. Θα απευθυνθούμε σε όποιον θέλει να συμμετέχει για να δώσει τέλος στη νεοφιλελεύθερη περιπέτεια της χώρας», λέει ο Τρύφων Αλεξιάδης, βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ στο «Π»,καθώς «οι ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν κοινό πρόγραμμα ΚΙΝΑΛ – ΚΚΕ – ΜέΡΑ25)».«Όποιος δεν το στηρίξει, θα το πληρώσει στις επόμενες εκλογές», υποστηρίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί πολύπλοκα προβλήματα σε φτωχά και μεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ζητάτε τη λήψη «έκτακτων ενισχυτικών μέτρων». Είναι δυνατόν να βρεθούν οι πόροι κι από πού, πώς και πότε;

Η εισβολή έφερε νέα γεωπολιτικά, οικονομικά και ιστορικά δεδομένα. Οι επιπτώσεις στα φτωχά και μεσαία εισοδήματα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεγεθύνθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στο ερώτημα για έκτακτα ενισχυτικά μέτρα που θα μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση απαντάμε με:

  • Ενεργοποίηση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού (Εφορίες, ΣΔΟΕ, Αστυνομία, Λιμενικό, Αυτοδιοίκηση κ.λπ.) που έχει σχέση με τη λειτουργία της αγοράς, ειδικά για τον έλεγχο αισχροκέρδειας, αποθεμάτων, λαθρεμπορίου κ.λπ.
  • Κοινωνικό διάλογο με φορείς της αγοράς, κόμματα,Αυτοδιοίκηση και γενικότερα με την κοινωνία, καθώς η κρίση είναι τεράστια για να αντιμετωπιστεί με κυβερνητική αλαζονεία.
  • Δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης που θα περιλαμβάνει τις συνέπειες πολέμου-πανδημίας-οικονομικής κρίσης και θα αφήνει στην άκρη τις γελοιότητες με τις διαφωνίες υπουργών ακόμη και μεταξύ τους.

Στο ερώτημα πού θα βρεθούν οι πόροι:

  • Εκεί που βρέθηκαν για την πρόσφατη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατ., που αφορά όμως τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους. Κανείς λογικός πολίτης δεν θα διαφωνούσε για μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία.
  • Εκεί που βρέθηκαν για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και για ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ
  • Εκεί που βρέθηκαν για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, από τα 150.000 ευρώ, στα 800.000 ευρώ ανά γονέα και ανά παιδί.
  • Εκεί που βρέθηκαν τα 25 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019 για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν, ανά άτομο, ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
  • Εκεί που βρέθηκαν τα χρήματα για τη μείωση του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στα μερίσματα και στα κέρδη Α.Ε.
  • Από τα 37 δισ. αποθεματικό που παρέλαβαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αν έχουν πολιτικό θάρρος και ειλικρίνεια, ας δημοσιοποιήσουν τις εισροές – εκροές του λογαριασμού αυτού από τότε που ανέλαβε η ΝΔ μέχρι σήμερα.

Στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ,η Ισπανία  και η Πορτογαλία εξασφάλισαν «ειδική άδεια» για επιβολή πλαφόν ή και μειώσεις στο ρεύμα. Θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει κάτι παρόμοιο;

Βεβαίως! O Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να συντονιστεί με άλλες χώρες, να διεκδικήσει, να απειλήσει, να υπερασπιστεί τις ειδικές συνθήκες της χώρας. Φτάνει να μην ήταν ο «πρόθυμος» και ο «προβλέψιμος». Όταν στέλνεις ακόμη και όπλα σε πόλεμο που γίνεται σε χώρα όπου κατοικούν Έλληνες, μετά δεν μπορείς να διεκδικήσεις τίποτα, μόνο μια λέξη μένει:Ντροπή!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές. Όμως δίνει την εντύπωση μιας πολιτικής πολυγλωσσίας. Μπορεί να πείσει ότι πραγματικά είναι έτοιμος να κυβερνήσει ή μετεκλογικά θα αντιμετωπίσει μια ακόμα διάσπαση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα, που θέλει να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία, στον συντονισμό, στην έκφραση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Στο DNA μας είναι ο δημοκρατικός διάλογος και η σύνθεση διαφορετικών απόψεων. Είναι αυτό που πολλοί ερμηνεύουν σαν πολυγλωσσία. Αγωνίζομαι και εγώ για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι ονειρεύονται διασπάσεις, ας δουν το παράδειγμα της ΛΑΕ και ας ακούσουν τους τριγμούς στη δεξιά πολυκατοικία.

Με απλή αναλογική δεν βγαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε ποιους θα απευθυνθείτε για προοδευτική διακυβέρνηση και με ποιο μίνιμουμ πρόγραμμα συνεργασίας;

Ευτυχώς που δεν βγαίνει! Πού οδήγησαν τη χώρα οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ; Η απλή αναλογική είναι το πιο δημοκρατικό σύστημα και αποτελεί διαχρονική θέση της Αριστεράς. Θα απευθυνθούμε σε όποιον θέλει να συμμετέχει για να δώσει τέλος στη νεοφιλελεύθερη περιπέτεια της χώρας. Και αν οδηγηθούμε σε επόμενες εκλογές, αν με δική του ευθύνη ένα από τα άλλα κόμματα (ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ – ΜέΡΑ25) δεν στηρίξει ή ανεχθεί μια προοδευτική κυβέρνηση, να είστε σίγουρος ότι θα το την τιμωρήσουν οιπολίτεςστις επόμενες κάλπες.Οι ανάγκες της κοινωνίας θα επιβάλουν το κοινό πρόγραμμα ΚΙΝΑΛ – ΚΚΕ – ΜέΡΑ25.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο