Ο Απόστολος Πάνας δεν κρύβει τους φόβους του για τις ανεξέλεγκτες συνέπειες που μπορεί να έχει για τους πολίτες η καλπάζουσα ακρίβεια. Παρά ταύτα, εκτιμά ότι υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για την αντιμετώπιση αυτού του βρόγχου που πνίγει τους πολίτες, προτάσσοντας τα κοστολογημένα μέτρα που έχει προτείνει το κόμμα του.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας ενόψει της ακρίβειας, που τείνει να γίνει «βρόχος» για τα νοικοκυριά; 

Αρχικά να επισημάνω πως η ακρίβεια έχει ήδη γίνει «βρόχος» και πως η κατάσταση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη, καθώς τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τα καθυστερημένα, επιδοματικού τύπου και ανεπαρκή μέτρα, όσο χρήσιμα και εάν είναι, δεν ωφελούν ουσιαστικά κανέναν. Οι φόβοι είναι πολλαπλοί. Φόβοι για νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης και για την αναμενόμενη υποχώρηση της κατανάλωσης. Φόβοι για νέα «κόκκινα» δάνεια, για επιπλέον «λουκέτα» ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φόβοι για την πορεία της ανεργίας και για όλες τις αλυσιδωτές ουσιαστικά επιπτώσεις της ακρίβειας.

Υπάρχει ρεαλιστική αντιμετώπιση της ακρίβειας που να μηθέτει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας; 

Ασφαλώς και υπάρχει και για τον λόγο αυτόν επιμένουμε στις κοστολογημένες προτάσεις μας ως παράταξη.

·       Άμεση εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

·       Φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, με ειδική εισφορά.

·       Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και του ΕΦΚ στα καύσιμα, για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση.

·       Αύξηση του κατώτατου μισθού, με όρους πραγματικούς, που να ανταποκρίνεται στον πληθωρισμό.

·       Νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα παραπάνω μέτρα, που ήδη έχουν υιοθετηθεί κι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα συμβάλουν στη μείωση των ανισοτήτων.

Πώς σχολιάζετε την κυβερνητική αισιοδοξία για την πορεία των επενδύσεων αλλά και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης;

Η κυβερνητική αισιοδοξία αποτελεί επικοινωνιακό τρικ. Προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, για παράδειγμα, πανηγύριζε που για μία βδομάδα η χώρα μας κατείχε την πρώτη θέση σε επίπεδο απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση το 2020 στην Ευρωζώνη και ανάμεσα στις 7 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, που δεν κατάφεραν το 2021 να αποκαταστήσουν το χαμένο έδαφος του 2020.

Επομένως, ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν αρκεί να είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση. Πρώτοι στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη πρέπει να είμαστε για να πανηγυρίζουμε!

Ως προς την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης τώρα, η κυβέρνηση κινείται στην ίδια λογική. Δηλαδή, δεν διοχετεύει τα χρήματα στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας παρά νοιάζεται για την απορροφητικότητα και μόνο. Κατ’ εμέ, το Ταμείο Ανάκαμψης θα έπρεπε να αποτελεί ένα αξιόπιστο, σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, που θα έχει εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές συνέπειες στη Β. Ελλάδα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία; 

Υπολογίζεται γενικότερα ότι η συρρίκνωση της ανάπτυξης το 2022 στη χώρα μας μπορεί να φθάσει στις περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, από 4%-5% σε 2%-3%, ενώ ο πληθωρισμός θα πλησιάσει το 8%-11% από 6%-8% σήμερα, ανάλογα με τη διάρκεια του πολέμου, ενώ οι επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας είναι βέβαιοι. Στη Βόρεια Ελλάδα, η κατάσταση θα επιβαρυνθεί αναμφίβολα περισσότερο, καθώς η οικονομία της στηρίζεται ιδιαίτερα στον τουρισμό, όπου αναμένεται μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων έως και 5%.

Στην παρούσα συγκυρία, οι εκλογές αποτελούν λύση; 

Η συζήτηση για εκλογές ή ακόμα και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αναπαράγεται από όσους θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα ζητήματα καθημερινότητας που γονατίζουν την κοινωνία: την αυξανόμενη ακρίβεια, την ανασφάλεια που γεννά ο πόλεμος και την πανδημία που συνεχίζει να υπάρχει. Επομένως, όχι, οι εκλογές δεν αποτελούν λύση άλλα έξοδο διαφυγής.

Πώς θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα της «αυτοοργάνωσης»; 

Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε από τον λαό και μαζί του διαμόρφωσε τις πολιτικές του, τις οποίες επέστρεψε στον ίδιο τον λαό. Το στοίχημα είναι απλό και ενισχύεται περαιτέρω και από την εκλογή και τις κατευθύνσεις του προέδρου μας, του Νίκου Ανδρουλάκη. Στόχος μας και σκοπός είναι να επαναφέρουμε τον πολίτη σε δράση, να βγει από την αφάνεια στην πρώτη γραμμή.

Στις εκλογές ανάδειξης του προέδρου μας, οι συμπολίτες μας μάς έδειξαν όχι μόνο την εμπιστοσύνη που απαιτείται, έτσι ώστε ο χώρος μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Απέδειξαν πως η αυτοοργάνωση, η συνοχή, η συλλογικότητα, η εμπειρία και η ανανέωση μπορούν να αλλάξουν την επόμενη μέρα και της παράταξης αλλά και της χώρας. Η συνεχής επαφή μας με τον κόσμο θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο