Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γαίρ Λαπίντ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για να συμμετάσχει στην Τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στις δύο χώρες και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις και την επίδρασή τους στην ευρύτερη περιοχή, για την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς και για την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Επιπλέον, εξετάστηκαν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξιοσημείωτη στον διάλογο των δυο ανδρών, ήταν η διαβεβαίωση του Γαίρ Λαπίντ , ότι παρότι η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας έχει βελτιωθεί, σε καμία περίπτωση δεν είναι σε βάρος των σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα.

«Ακούστε, αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι σε βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα που είναι τόσο στενές. Και αυτή η συμμαχία που έχουμε είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Θα είστε ενημερωμένοι για τα πάντα και θα συνεργαζόμαστε σε αυτό, όπως κάνουμε και σε άλλα ζητήματα. Και θα έχουμε περαιτέρω συζητήσεις για το πώς θα βελτιώσουμε τη διμερή μας σχέση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.