Η Τουρκία παρουσίασε επίσημα τον νέο της πύραυλο, με την ονομασία «Τσακίρ», με βίντεο προσομοίωσης που στοχεύει ελληνικό νησί.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Roketsan, είναι τύπου Κρουζ, με βεληνεκές πάνω από 150 χιλιόμετρα που μπορεί να εκτοξευτεί από πολλές πλατφόρμες, όπως αεροσκάφη, επιθετικά μη επανδρωμένα οχήματα, τακτικά τροχοφόρα οχήματα και ναυτικές πλατφόρμες.

Αναλυτές που παρακολούθησαν τις εικόνες, ανέφεραν ότι η τοποθεσία που εκτοξεύονται οι πύραυλοι στο βίντεο είναι η ακτή του Τσεσμέ στα δυτικά της Τουρκίας και ότι ο δορυφορικός χάρτης στο βίντεο έχει υποστεί μικρές αλλαγές. Εξήγησαν ακόμη, ότι οι πραγματικές νησίδες και βραχώδεις εικόνες που εμφανίζονται στο βίντεο επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τις ακτές του Τσεσμέ. Στην περίπτωση αυτή η περιοχή που εμφανίζεται ως εχθρός είναι το ελληνικό νησί της Χίου που απέχει 4,1 μίλια από την τουρκική ακτή.
Στο βίντεο η τουρκική πλευρά εμφανίζεται υποσυνείδητα ως φιλικές δυνάμεις, ή σύμφωνα με την στρατιωτική ορολογία ως μπλε δυνάμεις, ενώ η άλλη πλευρά ορίζεται από το κόκκινο χρώμα που σημαίνει εχθρός. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πύραυλοι στο βίντεο, εκτοξεύτηκαν από την ανατολή προς τη δύση.
Στρατιωτικοί αναλυτές, μιλώντας στην ιστοσελίδα Νordic Μonitor, ανέφεραν ότι μεγάλες εταιρείες όπλων παρόμοιες με την Roketsan, κάνουν διαφημίσεις με περισσότερο παγκόσμια προοπτική αλλά οι τουρκικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια κάνουν προσομοιώσεις με στόχο την Ελλάδα και άλλους γείτονές τους.
Hedef Tek, Gözü Pek! #ÇAKIR 🚀 #Roketsan 🇹🇷 pic.twitter.com/tJ7cjCvIuX

— Roketsan (@roketsan) March 31, 2022