Με σκληρές θέσεις στο Ουκρανικό, αλλά χωρίς να αποκλείει πιθανή συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εμφανίστηκε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI.

Ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στις τελευταίες τραγικές εικόνες από την Μαριούπολη και την Μπούτσα, αρνήθηκε οποιαδήποτε ρωσική ευθύνη και έκανε λόγο για σκηνοθεσίες των Ουκρανών, ενώ εξήγησε, ότι Ουκρανοί εθνικιστές χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως προπέτασμα και ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους. Πάντως, δεν έδειξε διάθεση να υποστηρίξει διεθνή έρευνα, αμφισβητώντας τόσο την αξιοπιστία των εικόνων από δορυφόρους, όσο και τη δυνατότητα εξεύρεσης αντικειμενικών παρατηρητών.

Όσον αφορά το Ουκρανικό, ανέφερε ότι η Ρωσία εισέβαλε διότι, όπως είχε και παλαιότερα επισημάνει, θεωρούσε απειλή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Επέρριψε ακόμη, ευθύνες στη Γαλλία και τη Γερμανία για μη σεβασμό όσων είχαν συμφωνήσει κατά το παρελθόν για την Ουκρανία και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου διεθνούς συστήματος.

Σε ερώτημα αν η Μόσχα επιθυμεί να πέσει ή και να σκοτωθεί ο Ζελένσκι, ο Πεσκόφ απάντησε αρνητικά. Για τους χαρακτηρισμούς Πούτιν περί ναρκομανούς εξήγησε πως δεν ξέρει τι πίνει και τι καπνίζει ο Ζελένσκι, τόνισε όμως, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας.

Για το πώς θα πράξει η Ρωσία, αν η Ευρώπη επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, απάντησε ότι θα αναζητήσει άλλες χώρες – αγοραστές, χωρίς να αναφέρει ποιες.

Προκληθείς από τον Γάλλο δημοσιογράφο για την περίπτωση να έχει ο Πούτιν την τύχη του Τσαουσέσκου ή του Καντάφι, δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν είναι δικτάτορας αλλά έχει τη μεγάλη υποστήριξη του ρωσικού λαού, ότι η CIA δεν έχει καλές πληροφορίες για το τι γίνεται στη Ρωσία και ότι το να οδηγηθεί ο Πούτιν σε διεθνές δικαστήριο, δεν είναι εφικτό ούτε από νομική ούτε από φυσική άποψη.