Ο Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε τη θέση του στη Βικτόρια Νούλαντ, ότι για να επαναρχίσουν επίσημες συνομιλίες, πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «εάν υπάρξει μια συμφωνία, θα πρέπει να αναγνωριστεί σίγουρα η κυριαρχική ισότητα και το διεθνές ίσο καθεστώς του τ/κ λαού που αγώνες, έχει παρελθόν και θυσίες σε αυτό το νησί και τώρα ως τδβκ (ψευδοκράτος)».

Ο ίδιος, επανέλαβε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων απορρέουν από τις συμφωνίες του 1960 και προσπάθησε, όπως είπε, να εξηγήσει στην κ. Νούλαντ το νέο όραμά του, το οποίο παρουσίασε και στην άτυπη σύνοδο της Γενεύης τον περασμένο Απρίλιο με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

«Εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, η ύπαρξη Τουρκοκυπρίων σε αυτό το νησί μπορεί ακόμη και να κινδυνεύσει σε οποιαδήποτε μελλοντική δομή και μια τέτοια λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Εάν υπάρξει μια συμφωνία στο πλαίσιο αυτής της θεώρησης και η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία όχι, υπάρξουν μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα κι ακυρωθούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και υπάρξει μια αλλαγή με μηχανισμούς ασφάλειας της ΕΕ, «τότε αυτό μπορεί να αξιολογηθεί ως πολύ αρνητική εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εξήγησε στην κα Νούλαντ, ότι πάντοτε βλέπουν ζεστά τις επαφές, τον διάλογο και την συνεργασία σε διάφορα θέματα στο νησί. «Αλλά βεβαίως όταν το θέμα έρχεται σε ΜΟΕ, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε προτάσεις που επιδιώκουν την εξάπλωση της κυριαρχίας της νότιας Κύπρου και στον βορρά. Επειδή η ουσία του κυπριακού είναι το θέμα της κυριαρχίας». Γι’ αυτό, είπε, τέτοια μέτρα δεν πρέπει να βλάπτουν την εξουσία και την κυριαρχία των πλευρών, έτσι θα πρέπει να δημιουργηθούν και να προωθηθούν.

 

 

 

 

 

.