Για μονοήμερο ταξίδι στην Ουκρανία αναχώρησε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, το πρωί του Σαββάτου.

Η Αυστρία, που είναι δεσμευμένη σε καθεστώς ουδετερότητας και άρα εκτός ΝΑΤΟ, παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και κράνη και αλεξίσφαιρα για αμάχους, αλλά όχι όπλα. Ο συντηρητικός Νεχάμερ δηλώνει εμφανώς συγκινημένος από τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι και λέει ότι θέλει να δείξει την υποστήριξή του.

Το ταξίδι του θα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Μπούτσα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής φέρεται να εκτέλεσαν αμάχους των οποίων τα πτώματα αφέθηκαν σκορπισμένα σε δρόμους. Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε σήμερα τη Μπούτσα.

«Είναι σημαντικό στο πλαίσιο της ουδετερότητάς μας να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σε ανθρωπιστικό και σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο Νεχάμερ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Η επίσκεψή μου στο Κίεβο και την Μπούτσα αποτελεί μια ένδειξη της αλληλεγγύης μας στον ουκρανικό λαό».

Ο Αυστριακός καγκελάριος,  θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ και με τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, πριν αναχωρήσει νωρίς το βράδυ του Σαββάτου.