Τι είπε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνεντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο, Κώστα Παπαχλιμίντζο. Αναλυτικά:

– Οι λογαριασμοί ρεύματος πιέζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αν οι τιμές παραμείνουν στα ύψη, το καλοκαίρι με τον αναγκαίο καθημερινό κλιματισμό η κατάσταση θα είναι ασφυκτική για πολλούς πολίτες και επιχειρηματίες. Υπάρχει ρεαλιστική λύση;

«Η Κυβέρνηση έχει κάνει με τους πολίτες μια συμφωνία αλήθειας και υπευθυνότητας, από τον Ιούλιο του 2019, την οποία δεν πρόκειται να παραβιάσουμε για κανένα λόγο. Η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι εξαιρετικά δύσκολη, σε κάθε επίπεδο. Και όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, τόσο θα δυσχεραίνεται η κατάσταση. Γιατί το μέλλον βρίσκεται, ήδη, στο παρόν. Είναι αδύνατον να αποφύγουμε τις επιπτώσεις όσων συμβαίνουν τώρα. Και όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν έτοιμες μαγικές λύσεις, με τις οποίες θα εξαφανίσουν με “ένα άρθρο και ένα νόμο” όλα τα προβλήματα, είναι επικίνδυνοι για την Πατρίδα και την κοινωνία. Από την άλλη, σας διαβεβαιώνω ότι δεν βαδίζουμε στα τυφλά. Έχουμε σχέδιο, έχουμε οργανώσει την άμυνά μας σε κάθε επίπεδο και είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Είμαστε ακόμα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί έχουμε αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο, εθνικό και ευρωπαϊκό, για να απαλύνουμε τις συνέπειες των εισαγόμενων διεθνών κρίσεων. Και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέες δυνατότητες και να εργαζόμαστε για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ποιότητα ζωής. Η πραγματικότητα άλλαξε, αλλά θα επιμένουμε ανυποχώρητα στην υπεράσπιση μιας επαρκούς και ποιοτικής καθημερινότητας. Ειδικά για το ηλεκτρικό ρεύμα έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι είναι απολύτως συνδεδεμένο με την αξιοπρεπή διαβίωση. Ρεαλισμός είναι να ζεις με τις δυσκολίες και να προχωράς. Ούτε να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου, ούτε να ζεις σε άρνηση της πραγματικότητας. Ως έθνος περάσαμε, ακόμα και στην πρόσφατη ιστορία μας, τεράστιες δοκιμασίες και κρίσεις. Αλλά είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε για πολύ ακόμα: όλοι μαζί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

– «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να δημιουργήσει ελλείψεις στην ενέργεια», επισημαίνει το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα. Υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο; Τι πρόνοιες λαμβάνετε σχετικά;

«Πρόνοια έχουμε λάβει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της Πατρίδας. Εξυγιάναμε τη Δ.Ε.Η., η οποία μπορεί πια όχι μόνο να εξασφαλίσει την τροφοδοσία με ρεύμα, αλλά και να επιδοτήσει τις τιμές ρεύματος, ώστε να μην περάσουν αυτούσιες οι αυξήσεις στους καταναλωτές. Αναπτύσσουμε γοργά τις ΑΠΕ και συνεχίζουμε εντατικά προς την κατεύθυνση αυτή. Αναζητούμε και αξιοποιούμε κάθε δυνατή εναλλακτική. Αξιοποιούμε τις εγκαταστάσεις που έχουμε για το LNG και προγραμματίζουμε νέες επενδύσεις σε τετοιες εγκαταστάσεις. Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στο κομμάτι των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Προχωράμε στις αναγκαίες προσαρμογές της στρατηγικής μας για το λιγνίτη, αξιοποιώντας τις εφεδρειες που διαθέτουμε. Ταυτόχρονα, είμαστε σε φάση ταχείας αξιοποίησης των ενεργειακών μας κοιτασμάτων. Τις επόμενες μέρες ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό. Εργαζόμαστε για να μην υπάρξουν ελλείψεις και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε».

– Δέκα χρόνια τουλάχιστον γίνεται έντονα η συζήτηση για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. Υπάρχουν εμπορικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, αλλά και ενδιαφέρον για την εκμετάλλευσή τους;

«Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σαφής πρόθεση διερεύνησης της δυνατότητας αξιοποίησης των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Η αξιοποίηση των όποιων κοιτασμάτων ενέχει διαστάσεις τεχνικές και οικονομικές, οι οποίες έχουν τεθεί υπό νέο πρίσμα στην πραγματικότητα μετά τη ρωσική εισβολή. Τα κοιτάσματα αυτά, μαζί με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις, συνιστούν μια ξεχωριστή στρατηγική προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ενεργειακού μας μείγματος. Να είναι όλοι σίγουροι ότι αθόρυβα και αποτελεσματικά κάνουμε όσα πρέπει, ώστε να προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Παράγουμε ουσία και όχι θέαμα».

– Υπάρχει μόνο εξωγενής ακρίβεια ή και εγχώρια κερδοσκοπία; Πόση έκταση έχει το φαινόμενο και τι θα πράξετε για να το αντιμετωπίσετε;

«Οι κρίσεις ακρίβειας είναι διεθνείς και εισαγόμενες. Όποιος δεν το παραδέχεται, είτε δεν κατανοεί τι γίνεται μπροστά στη μύτη του, είτε λέγει ψέματα. Και στα δύο ενδεχόμενα δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην Πατρίδα και την κοινωνία. Η ακρίβεια σαρώνει όλη την Ευρώπη και αρχίζει να επηρεάζει δραματικά τη Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή. Δεν έχουμε παραδοθεί στις εξωγενείς πιέσεις και ούτε πρόκειται να το πράξουμε. Ταυτόχρονα, δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμιά απόπειρα κερδοσκοπίας, σε κανένα επίπεδο και από κανέναν. Αυτό άλλωστε μπορούν να το διαπιστώσουν όλοι. Γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα. Παράλληλα, είναι γνωστή η δέσμευση του Πρωθυπουργού για φορολόγηση στο 90% των όποιων υπερκερδών προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ στην αγορά ενέργειας. Έχουμε το θεσμικό οπλοστάσιο, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την ισχυρή πολιτική βούληση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να επιβαρύνει περαιτέρω την, ήδη, δύσκολη κατάσταση».

– Ο κορονοϊός επιμένει, αλλά τα μέτρα σταδιακά χαλαρώνουν. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας στο εξής έναντι της πανδημίας;

«Πορευόμαστε βάσει των επιστημονικών δεδομένων, τόσο επιδημιολογικών, όσο και κοινωνικών. Η πανδημία υποχωρεί και αυτό είναι γεγονός και όχι εκτίμηση. Μάλιστα, είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και μετρημένοι από άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο σχεδιασμός είναι η ασφαλέστερη επάνοδος σε μια απελευθερωμένη κανονικότητα, στο βαθμό που επιτρέπει πάντα η πορεία της πανδημίας. Έχουμε πια τη γνώση και τα μέσα ώστε να πάμε ένα βήμα παρακάτω πριν από το καλοκαίρι».

– Για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές απαιτείται ένα ποσοστό πάνω από 46%, κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Ποιον εκλογικό στόχο θέτει λοιπόν η ΝΔ; Με ποια κόμματα θα μπορούσε δυνητικά να συνεργαστεί μετεκλογικά;

«Η επίτευξη της κάθε εκλογικής επιτυχίας και νίκης περνάει από τη λαϊκή βούληση και δεν είναι ζήτημα που λύνεται με κόλπα και ευτελείς σκοπιμότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ψήφιζε αυτό το Νόμο, το έκανε για να ναρκοθετήσει το πολιτικό σκηνικό και να κρατήσει για τον εαυτό του ένα ρόλο στα πράγματα. Το απόλυτο ζητούμενο σήμερα, στη χειρότερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κρίση, είναι η σταθερότητα και η αποτελεσματική διακυβέρνηση. Και αυτά δεν πρέπει να διακυβευθούν επ’ ουδενί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο κοντόφθαλμος που υποτάσσει το εθνικό συμφέρον και το δημόσιο αγαθό σε ό,τι θεωρεί δικό του όφελος. Η Πατρίδα και οι περιστάσεις επιβάλλουν ισχυρές, συμπαγείς και υπεύθυνες Κυβερνήσεις. Κυβερνήσεις που να μπορούν να ενσωματώσουν και να αξιοποιήσουν ευρύτερες δυνάμεις, όπως ήδη κάνει η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χρειάζονται πολιτικούς που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της αλήθειας και να λάβουν ορθές αποφάσεις. Το τραύμα του 2015 είναι τόσο βαρύ και πρόσφατο που δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Οι παρά φύσει συνεργασίες πολιτικών σχηματισμών έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα την πατρίδα. Από εκεί και πέρα στις Δημοκρατίες κυρίαρχος είναι ο λαός και σε ό,τι μας αφορά, δεν θεωρούμε την επιλογή κανενός ψηφοφόρου δεδομένη. Γι’ αυτό και προσπαθούμε καθημερινά, με πράξεις και αποτελέσματα να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Στο τέλος της τετραετίας, με περισσότερη ηρεμία από σήμερα, οι πολίτες θα σταθμίσουν το έργο μας και την παρουσία μας και θα αποφασίσουν».

Θα ήθελα το σχόλιό σας για την ομιλία του Volodymyr Zelensky και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν.

«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, μίλησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιγράφοντας όσα δεινά υφίσταται ο ουκρανικός λαός από τους Ρώσους εισβολείς. Τα έδρανα τριών κομμάτων ήταν άδεια, αφού επέλεξαν την αποχή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών-απών. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η επιλογή, από τα εκατομμύρια των Ουκρανών, να απευθυνθεί στους βουλευτές και τον ελληνικό λαό ένα μέλος του τάγματος Αζόφ ήταν λάθος, γιατί θόλωσε το μήνυμα κι έδωσε τροφή στους θιασώτες της ρωσικής προπαγάνδας, που από την αρχή της ρωσικής επίθεσης έχουν ταχθεί στο πλευρό του εισβολέα παντοιοτρόπως. Ο Πρωθυπουργός με τη δήλωσή του έδωσε τη μεγάλη εικόνα και ανέδειξε το βαθύτερο νόημα: η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό ενός λαού που μάχεται για να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση».