Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στην ατζέντα της διαδικτυακής συνάντησης τη Δευτέρα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να δουν αύξηση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την Ινδία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει “τις συνέπειες του άγριου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και πώς θα μετριαστεί ο αποσταθεροποιητικός του αντίκτυπος στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και στην αγορά των πρώτων υλών”, δήλωσε η εκπρόσωπός του, η Τζεν Ψάκι.

Οι δύο ηγέτες δεν είχαν καταλήξει σε κοινή καταδίκη της ρωσικής εισβολής κατά την τελευταία τους συνομιλία στις αρχές Μαρτίου στο πλαίσιο μιας συνάντησης της λεγόμενης συμμαχίας “Quad”, στην οποία μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Η Ινδία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες που καταδικάζουν τη Μόσχα στα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας παράλληλα ότι είναι “βαθιά ταραγμένη” από τις “δολοφονίες” αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

Το Νέο Δελχί χαρακτηρίζει τη Μόσχα “βασικό πυλώνα” της ινδικής εξωτερικής πολιτικής λόγω της “στρατηγικής συνεργασίας” του για την εθνική του ασφάλεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συνάντησε τον Ναρέντρα Μόντι στο Νέο Δελχί στις αρχές Απριλίου, συνεχάρη την Ινδία για την ισορροπημένη προσέγγισή της στη σύγκρουση.

Λίγο νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε αντίθετα χαρακτηρίσει την Ινδία “διστακτική” στην απάντησή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η πανδημία της Covid-19 και η κλιματική κρίση θα περιληφθούν στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ