Η «στροφή Μητσοτάκη» προκαλεί τριγμούς στην αντιπολίτευση

Η πρώτη μεγάλη κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη εκδηλώθηκε λίγες μέρες μετά την κατηγορηματική διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023, αλλά κυρίως μετά το άνοιγμα εκ μέρους του πρωθυπουργού του θέματος των μετεκλογικών συνεργασιών, προκειμένου η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, απ’ όπου και κατάγεται ο Νίκος Ανδρουλάκης και όπου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΚΙΝΑΛ σε σημαντική άνοδο, δεν έχασε την ευκαιρία να «καρφώσει» τον νέο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.

Απαιτείται ενότητα

«Καρφώνοντας» ουσιαστικά το ΚΙΝΑΛ και τον νέο πρόεδρό του, τόνισε πως όποια πολιτική δύναμη δεν ζητεί εκλογές είναι σαν να επιθυμεί την παραμονή της ΝΔ στην εξουσία και συμπλήρωσε:

«Από εδώ, από την Κρήτη, από τη μήτρα της δημοκρατικής παράταξης που άνοιξε τον δρόμο σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, θα συνειδητοποιήσουν ότι όταν στο λιόγερμα βλέπουν τον ίσκιο τους, αυτό δεν είναι το μπόι τους (σαφής υπαινιγμός για τον Νίκο Ανδρουλάκη) και ότι η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενότητα και μέτωπο απέναντι στη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Είναι «πρωταθλητές»

Τις βολές αυτές δεν άφησαν αναπάντητες από το ΚΙΝΑΛ: «Ο κ. Τσίπρας, που επίσης ξεχνά τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, είναι με τον κ. Μητσοτάκη πρωταθλητές στο να ζητούν εκλογές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μόνο που ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά τη διακυβέρνηση και των δύο. Η χώρα χρειάζεται αλλαγές, που δεν μπορούν να προσφέρουν» ήταν η απάντηση της Χαρ. Τρικούπη. Τα εμφυλιοπολεμικά καρφιά όμως είχαν και συνέχεια. Αυτήν τη φορά σε κλειστές συνεδρίες κομματικών στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, στις οποίες οι δύο αρχηγοί τοποθετήθηκαν επί της αιφνίδιας στροφής του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Θα τον συνέφερε!

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Τσίπρας σε σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με κορυφαία κομματικά στελέχη, αφού απέδωσε τη «στροφή» αυτή του Μητσοτάκη στο αδιέξοδο, όπως είπε, που έχει περιέλθει η κυβέρνησή του, συνεπεία της φθοράς το τελευταίο χρονικό διάστημα, έριξε νέα καρφιά κατά του Ανδρουλάκη. «Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ», είπε, «δεν παίρνει ουσιαστικά θέση στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, γιατί θέλει οπωσδήποτε να παραμείνει στην κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης. Δείχνει μάλιστα πως θα τον συνέφερε ακόμη και μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ».

«Τακτικισμός» λόγω αδυναμίας

Από την πλευρά του ο Ανδρουλάκης, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Πορτογαλία, επεδίωξε να περάσει το μήνυμα ότι η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού είναι ένας τακτικισμός που οφείλεται στην πολιτική του αδυναμία. «Η πολιτική αδυναμία του πρωθυπουργού», είπε, «έχει ως αφετηρία τη δημοσκοπική έκρηξη των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή της νέας του ηγεσίας». Αργότερα, σε συνομιλία με συνεργάτες του στη Χαρ. Τρικούπη και αναφερόμενος στη «νέα στροφή του Μητσοτάκη», είπε ότι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης είναι αυτό που θα καθορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις μετεκλογικές εξελίξεις». Στη συνέχεια έριξε κι αυτός τη «βόμβα» του, ιδιαίτερα κατά του Τσίπρα, για τον οποίο απέκλεισε κάθε πιθανότητα να ηγηθεί νέου κυβερνητικού σχήματος, μετά τις επόμενες εκλογές, το οποίο θα έχει τη δική του στήριξη.

Όπως πληροφορείται το «Π» από συνομιλητή του Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία και ο ίδιος λάβει την τρίτη εντολή, αφού οι δύο πρώτες διερευνητικές θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο για σχηματισμό κυβέρνησης,δεν θα την περιφέρει ως αρχηγός ενός κόμματος-συμπληρώματος σε μια κυβέρνηση, αλλά ενός κόμματος που θα μπορέσει να επιβάλει πολιτικές και πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και ενός τρίτου προσώπου που θα ηγηθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας». Και είναι σαφής εδώ η τοποθέτηση του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, πως αυτή δεν αφορά μόνο την περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ιδιαιτέρως του Αλέξη Τσίπρα…

 

του Φώτη Ελιμιώτη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο