Μια οικογένεια από τη Ρωσία και την Ουκρανία, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να σηκώσουν, στην τελετή της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, τον ξύλινο σταυρό στο Κολοσσαίο, στην αναπαράσταση της “Οδού του Μαρτυρίου” .

Την απόφαση πήρε η Αγία Έδρα και πρόκειται για ευθεία αναφορά στην ανάγκη να επικρατήσει άμεσα η ειρήνη, στην μαρτυρική Ουκρανία.

Επελέγη η δέκατη τρίτη «στάση» της Via Crucis, όπου ο Ιησούς είναι εσταυρωμένος και ολοκληρώνει την επίγεια του αποστολή. Στο κείμενο που πρόκειται να αναγνωστεί, παρουσία του πάπα Φραγκίσκου αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ο θάνατος ολόγυρα, η ζωή που μοιάζει να χάνει αξία. Όλα αλλάζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η ύπαρξη, οι ημέρες, η ξενοιασιά του χιονιού το Χειμώνα, το να πας να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο, η δουλειά, οι αγκαλιές και οι φιλίες. ..Όλα. Όλα, ξαφνικά, χάνουν αξία. Πού είσαι κύριε; Θέλουμε την ζωή μας πίσω. Πού κρύφτηκες; Για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά; Ποιο είναι το κρίμα μας; Γιατί μας εγκατέλειψες; Γιατί εγκατέλειψες τους λαούς μας; Γιατί δίχασες με αυτό τον τρόπο τις οικογένειές μας; Γιατί δεν έχουμε ποια όρεξη να ζήσουμε και να ονειρευθούμε; Γιατί οι πατρίδες μας έγιναν σκοτεινές σαν τον Γολγοθά; Τα δάκρια στέρεψαν. Ο θυμός άφησε την θέση του στην παραίτηση. Ξέρουμε ότι μας αγαπάς, Κύριε, αλλά δεν αισθανόμαστε την αγάπη αυτό μας τρελαίνει. Ξυπνάμε το πρωί και για λίγα δευτερόλεπτα είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά αμέσως μετά ξαναθυμόμαστε πόσο δύσκολο είναι να συμφιλιωθούμε. Κύριε, πού είσαι; Μίλα, μέσα στην σιωπή του θανάτου και του διχασμού και δίδαξέ μας πώς να φτιάξουμε την ειρήνη, να είμαστε αδέλφια, να οικοδομήσουμε και πάλι, όλα όσα θα ήθελαν να καταστρέψουν οι βόμβες».